چند نوع باربیکیو داریم؟
بصورت کلی تأمین انرژی گرمایی مورد نیاز اجاقهای باربیکیو از سه منبع صورت میگیرد. این یعنی ما سه نوع اجاق باربیکیو داریم. باربیکیوی زغالی، باربیکیوی برقی و باربیکیوی گازی. از نقطه نظر طراحی هم جدا از باربیکیوهای فلزی و مبله و مدلهای اجاق گازی اکنون مدلهای سنگی و آجری هم به دو دسته قبلی اضافه شده که بیشتر به جهت استفاده در بالکنهای آپارتمانها و توسط سازنده ساختمان تعبیه میشود.
طبیعتاً انتخاب از بین این انواع به هزینه و نیاز مشتری بستگی دارد که در صورت دسترسی مناسب به منبع برق و گاز، باربیکیوهای برقی و گازی انتخاب مناسبی خواهند بود ولی بازهم باربیکیوهای ذغالی به دلیل طعم خاصی که به مواد غذایی میدهند و طریقه پخت و پز جذابتری دارند، همچنان از طرفداران بسیاری برخوردارند، اکثر این دستگاهها مخصوص استفاده در فضاهای بیرونی هستند زیرا فلسفه استفاده از باربیکیو ها جهت فضاهای بیرونی است. هر کدام از انواع این باربیکیوها مزایا و معایب خاص خود را دارند که در ادامه به معرفی آنّها میپردازیم.
باربیکیوهای زغالی
در باربیکیوهای زغالی همانطور که از نام آنها مشخص میشود گرمای لازم برای پخت و پز توسط زغال تأمین میشود. این نوع از باربیکیوها میتوانند ثابت و یا متحرک باشند. یعنی قابلیت حمل در مکانهای مختلف مانند بالکن، حیاط و یا پشتبام را دارند که همین موضوع میتواند یکی از مهمترین و شاید اصلیترین مزیت آن باشد.
همانند منقلهای پخت کباب در این نوع از باربیکیوها هم ابتدا زغال مورد نیاز ریخته میشود سپس روی زغالها، ژل مخصوص آتش و یا سایر مواد آتشزای دیگر ریخته شده و در نهایت با باد زدن زمینه گداخته شدن زغالها و تأمین گرمای مورد نیاز پخت و پز تأمین میشود. در این نوع از باربیکیوها مواد غذایی آرامتر پخته میشود و از طرف دیگر به دلیل بلند شدن دود زغال، غذا طعم زغالی به خود میگیرد که این طعم طرفداران زیادی هم دارد. از طرف دیگر حرارت زغال یکنواخت و یک دست بوده و شما میتوانید در صورت نیاز به حرارت بیشتر با دمیدن هوا به زغالها بوسیله بادبزن و یا دستگاههای دمندهای که روی برخی از مدلها وجود دارد، حرارت بیشتری به مواد غذایی خود دهید.
اما این نوع از باربیکیوها سه نقطه ضعف دارند. اول آنکه مانند منقلهای پخت کباب زحمت تمیز کردن و خالی کردن خاکسترهای زغال در آن زیاد است و نکته منفی دیگر آن هزینه خرید زغال برای آن است بخصوص در این روزها که همه چیز روز به روز قیمتشان تغییر میکند. از طرف دیگر درست مانند همان روش سنتی منقلهای کباب، آماده کردن زغال و گرمای لازم برای پخت و پز در این باربیکیوها نسبت به مدلها دیگر بسیار زمانبر است.
.
باربیکیوهای گازی
این نوع از باربیکیوها از نظر کارکرد درست مانند همان باربیکیوهای زغالی هستند اما منبع تأمین انرژی آنها گاز طبیعی است. در این مدلها بسته به نوع بکارگیری گاز، مدلهای مختلف دیگری نیز وجود دارد. برخی توسط شلنگ مخصوص به لوله گاز وصل شده و عملکردی ثابت پیدا میکنند و برخی نیز با امکان دریافت کپسولهای گاز میتوانند قابلیت متحرک داشته باشند.
باربیکیوهای گازی چند نقطه قوت و ضعف دارند. اول آنکه برخلاف مدل زغالی، به مدت زمان کمی برای آماده شدن برای طبخ غذا نیاز دارند. این یعنی شما هر زمانی اراده کنید صرفاً با زدن یک فندک و یا جرقه میتوانید انرژی گرمایی مورد نیاز برای طبخ غذا را در اختیار داشته باشید. بر خلاف مدلهای زغالی کمتر کثیف شده و به نظافت کمتری نیاز دارند اما با این حال یک ایراد اساسی و بزرگ دارند و آن هم این است که تأمین انرژی گرمایی آن تا یک درجه خاص محدود است. این یعنی شاید شما نتوانید آنطور که دلتان بخواهد یک استیک کبابی روی آن درست کنید.
باربیکیوهای برقی
این نوع از باربیکیوها هم درست شبیه به برداران گازی خود هستند با این تفاوت که برای استفاده از آنها حتماً باید به پریز برق دسترسی داشت. این یعنی برخلاف مدل گازی که امکان استفاده از کپسولهای گاز و امکان استفاده از حالت متحرک در آنها وجود داشت در این مدل به دلیل استفاده از انرژی برقی قابلیت متحرک بودن آنها کمی گرفته میشود.
مزایای استفاده از این مدل تقریباً شبیه به همان مدلهای گازی است. با این حال برای رسیدن به گرمای لازم برای طبخ مانند مدلهای زغالی به زمان بیشتری نسبت به مدلهای گازی نیاز است. از طرف دیگر از آنجایی که در این مدل از باربیکیوها چیزی به نام شعله وجود ندارد، مواد غذایی صرفاً روی سینیهای چدنی برای طبخ قرار میگیرد که خب شاید همین مساله باعث محدودیت در انتخاب دستورهای غذایی باشد.
ابزارهای جانبی در باربیکیوها
ارتفاع باربیکیوها مختلف است و برخی تولیدکنندهها برای راحتی مصرف کنندگان خود، ارتفاع آن را با قابلیت تغییر طراحی کردهاند تا هر کسی با توجه به قد و نیاز خود بتواند از دستگاه استفاده کند.
ابزارهای پخت هم در باربیکیو ها متفاوت است که در ادامه به برخی از این ابزارها اشاره میکنیم:
– سیخ: مانند منقلهای سنتی برای کباب پختن که راه حلی پر مشتری مخصوصاً در ایران است در بسیاری از باربیکیوها از سیخها با ضخامتهای مختلف برای مواد غذایی گوناگون استفاده میشود.
– توری: وسیلهای است که گوشت روی سطحی توری مانند پخته میشود، اگر طرفدار مصرف همبرگر هستید این نوع روش پخت و در نتیجه دستگاه مجهز به این روش پخت پیشنهاد میشود.
– صفحات تابهای یا همان گریل: مانند ماهی تابه برای سرخ کردن انواع گوشت و مرغ و همچنین برای کنترل بهتر مصرف روغن، به طرفداران گوشت سرخ کرده و سیب زمینی و قارچ، این مدل دستگاه پیشنهاد میشود. در هنگام خرید دستگاه گریل به جنس کفه مرغوب و نچسب بودن و مساحت آن توجه کنید.
در هنگام خرید باید به بچه نکاتی توجه کنیم؟
– زمان و نوع پخت و طعم ماده غذایی بعد از گریل شدن، از نکات مهم است. چرا که اگر طعم دودی و ذغالی دوست دارید، همانطور که در بالا هم به آن اشاره کردیم، باربیکیوی گازی و برقی این امکان را به شما نمیدهند.
– داشتن فن، هود و دریچه هوادهی از مزیتهای باربیکیو است و به لحاظ ایمنی اهمیت زیادی دارد.
– دارا بودن سیستم قطع خودکار در هنگام گریل، باعث میشود به راحتی به کارهای دیگرتان برسید و ترسی هم از سوختن مواد غذایی نداشته باشید البته این امکان صرفاً برای مدلهای گازی و برقی است.
– قابلیت تنظیم حرارت یکی از ویژگیهای منقل است که باربیکیوهای گازی اغلب این ویژگی را ندارند.
– فضای مناسب و قابل دسترس از نکات مهمی است که باید به آن توجه کرد و نسبت به آن باربیکیوی مناسب را خریداری کرد.
– اما در پاسخ به این سؤال که از کجا میتوان باربیکیو تهیه کرد باید به این نکته اشاره کنیم که امروزه این وسیله بیشتر در بورسهای لوازم خانگی بخصوص آنهایی که در کار فروش اجاق گاز هستند بیشتر یافت میشود. اگر در تهران هستید و قصد خرید باربیکیو دارید حتماً به سه راه امین حضور و یا خیابان سهروردی شمالی سر بزنید.
.
بعد از استفاده از باربیکیو باید چه کارهایی انجام دهیم؟
مانند هر وسیله آشپزی دیگری مهمترین نکته بعد از استفاده از باربیکیو تمیز کردن و نظافت آن است. حتماً بخاطر داشته باشید که قبل و بعد از استفاده از باربیکیو باید آن را تمیز کنید. بخصوص اگر این وسیله در فضای بازی مانند حیاط، بالکن و یا پشتبام قرار گرفته باشد قطعاً در زمان عدم استفاده از آن میتواند به مکانی مناسب برای جمع شدن گرد و خاک و میکروبهای موجود در فضا باشد. حتماً مواد غذایی مورد نیاز برای طبخ را پیش از استفاده در ظروف دربسته و یا در کلمنهای یخ نگهداری کنید.
.
نکات بهداشتی استفاده از باربیکیو چیست ؟؟
– دستگاه باربیکیوخود را قبل و بعد از استفاده تمیز و ضدعفونی کنید. این امر نه تنها سلامت شما را تأمین می کند، بلکه در طول عمر بیشتر باربیکیو نیز مؤثرخواهد بود.
– برای جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی، قبل از طبخ و پس از طبخ و خنک شدن، آن ها را در یخچال یا کلمن یخ نگهداری کنید.
– برای جلوگیری از انتقال میکروب ها، مواد غذایی خام و پخته را در یک ظرف نگه داری نکنید. همچنین پس از تماس با مواد خام به ویژه انواع گوشت و مرغ، دست های خود را بشویید برای رعایت بهداشت، از هر گونه تماس بین مواد خوراکی خام و خوراک های پخته شده، جلوگیری کنید.
– اگر ازباربکیوهای قدیمی تر استفاده می کنید، توصیه می شود زغال های مناسبی را انتخاب کنید که فاقد مواد آلوده و آفت کش ها باشند.
– از تنفس هوای گرم که توسطباربیکیو تولید می شود، خودداری کنید زیرا حتی اگر بسیار ضعیف هم باشند، باز هم گازهای دی اکسین در آنها وجود دارد. (منابع تولید دی اکسین برای مثال عبارتند از: احتراق چوب در شومینه، دود سیگار، و البته دود برخاسته از آتش در جنگل ها و آتش فشان ها)
.
روش های تمیز کردن و نکاتی در مورد استفاده از باربیکیو
بهترین زمان برای تمیز کردن، پس از گرم شدنگریل است. زیرا چربی ها به راحتی پاک می شوند.
– استفاده از پیاز : نصف پیاز را (با استفاده از چنگال) بر روی گریل گرم بکش. این کار به از بین بردن و برداشته شدن چربی و اضافه های غذا کمک بسیاری می کند.
– جلوگیری از زنگ زدگی : اگر ترجیح می دهید که با آب و صابون گریل را تمیز کنید، به یاد داشته باشید که بلافاصله پس از شستن، گریل را خشک کرده و برای جلوگیری از زنگ زدن، کمی روغن جامد بر روی میله های آن بزنید.
– خودداری از ریختن آب بر روی زغال : با اینکه کار خیلی وسوسه انگیزی است، اما در عین حال آلودگی بیشتری را برای شما به ارمغان می آورد.
– استفاده از ماء الشعیر : نصف بطری ماء الشعیر را بر روی گریل گرم ریخته و با روزنامه تمیز کنید.
– استفاده از جوش شیرین : یک خمیر را با جوش شیرین و آب درست کنید، بر روی گریل زده و پس از ۱۵ دقیقه به وسیله یک کهنه خشک، سطح آن را پاک کرده و دوباره گریل را بر روی زغال داغ به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید تا خمیر و یا غذای باقی مانده بر روی گریل از بین برود.
.
منابع:
.https://homing.ir
.http://www.choobinsazeh.com
.https://baneh.com
چند نوع باربیکیو داریم؟
بصورت کلی تأمین انرژی گرمایی مورد نیاز اجاقهای باربیکیو از سه منبع صورت میگیرد. این یعنی ما سه نوع اجاق باربیکیو داریم. باربیکیوی زغالی، باربیکیوی برقی و باربیکیوی گازی. از نقطه نظر طراحی هم جدا از باربیکیوهای فلزی و مبله و مدلهای اجاق گازی اکنون مدلهای سنگی و آجری هم به دو دسته قبلی اضافه شده که بیشتر به جهت استفاده در بالکنهای آپارتمانها و توسط سازنده ساختمان تعبیه میشود.
طبیعتاً انتخاب از بین این انواع به هزینه و نیاز مشتری بستگی دارد که در صورت دسترسی مناسب به منبع برق و گاز، باربیکیوهای برقی و گازی انتخاب مناسبی خواهند بود ولی بازهم باربیکیوهای ذغالی به دلیل طعم خاصی که به مواد غذایی میدهند و طریقه پخت و پز جذابتری دارند، همچنان از طرفداران بسیاری برخوردارند، اکثر این دستگاهها مخصوص استفاده در فضاهای بیرونی هستند زیرا فلسفه استفاده از باربیکیو ها جهت فضاهای بیرونی است. هر کدام از انواع این باربیکیوها مزایا و معایب خاص خود را دارند که در ادامه به معرفی آنّها میپردازیم.
باربیکیوهای زغالی
در باربیکیوهای زغالی همانطور که از نام آنها مشخص میشود گرمای لازم برای پخت و پز توسط زغال تأمین میشود. این نوع از باربیکیوها میتوانند ثابت و یا متحرک باشند. یعنی قابلیت حمل در مکانهای مختلف مانند بالکن، حیاط و یا پشتبام را دارند که همین موضوع میتواند یکی از مهمترین و شاید اصلیترین مزیت آن باشد.
همانند منقلهای پخت کباب در این نوع از باربیکیوها هم ابتدا زغال مورد نیاز ریخته میشود سپس روی زغالها، ژل مخصوص آتش و یا سایر مواد آتشزای دیگر ریخته شده و در نهایت با باد زدن زمینه گداخته شدن زغالها و تأمین گرمای مورد نیاز پخت و پز تأمین میشود. در این نوع از باربیکیوها مواد غذایی آرامتر پخته میشود و از طرف دیگر به دلیل بلند شدن دود زغال، غذا طعم زغالی به خود میگیرد که این طعم طرفداران زیادی هم دارد. از طرف دیگر حرارت زغال یکنواخت و یک دست بوده و شما میتوانید در صورت نیاز به حرارت بیشتر با دمیدن هوا به زغالها بوسیله بادبزن و یا دستگاههای دمندهای که روی برخی از مدلها وجود دارد، حرارت بیشتری به مواد غذایی خود دهید.
اما این نوع از باربیکیوها سه نقطه ضعف دارند. اول آنکه مانند منقلهای پخت کباب زحمت تمیز کردن و خالی کردن خاکسترهای زغال در آن زیاد است و نکته منفی دیگر آن هزینه خرید زغال برای آن است بخصوص در این روزها که همه چیز روز به روز قیمتشان تغییر میکند. از طرف دیگر درست مانند همان روش سنتی منقلهای کباب، آماده کردن زغال و گرمای لازم برای پخت و پز در این باربیکیوها نسبت به مدلها دیگر بسیار زمانبر است.
.
باربیکیوهای گازی
این نوع از باربیکیوها از نظر کارکرد درست مانند همان باربیکیوهای زغالی هستند اما منبع تأمین انرژی آنها گاز طبیعی است. در این مدلها بسته به نوع بکارگیری گاز، مدلهای مختلف دیگری نیز وجود دارد. برخی توسط شلنگ مخصوص به لوله گاز وصل شده و عملکردی ثابت پیدا میکنند و برخی نیز با امکان دریافت کپسولهای گاز میتوانند قابلیت متحرک داشته باشند.
باربیکیوهای گازی چند نقطه قوت و ضعف دارند. اول آنکه برخلاف مدل زغالی، به مدت زمان کمی برای آماده شدن برای طبخ غذا نیاز دارند. این یعنی شما هر زمانی اراده کنید صرفاً با زدن یک فندک و یا جرقه میتوانید انرژی گرمایی مورد نیاز برای طبخ غذا را در اختیار داشته باشید. بر خلاف مدلهای زغالی کمتر کثیف شده و به نظافت کمتری نیاز دارند اما با این حال یک ایراد اساسی و بزرگ دارند و آن هم این است که تأمین انرژی گرمایی آن تا یک درجه خاص محدود است. این یعنی شاید شما نتوانید آنطور که دلتان بخواهد یک استیک کبابی روی آن درست کنید.
باربیکیوهای برقی
این نوع از باربیکیوها هم درست شبیه به برداران گازی خود هستند با این تفاوت که برای استفاده از آنها حتماً باید به پریز برق دسترسی داشت. این یعنی برخلاف مدل گازی که امکان استفاده از کپسولهای گاز و امکان استفاده از حالت متحرک در آنها وجود داشت در این مدل به دلیل استفاده از انرژی برقی قابلیت متحرک بودن آنها کمی گرفته میشود.
مزایای استفاده از این مدل تقریباً شبیه به همان مدلهای گازی است. با این حال برای رسیدن به گرمای لازم برای طبخ مانند مدلهای زغالی به زمان بیشتری نسبت به مدلهای گازی نیاز است. از طرف دیگر از آنجایی که در این مدل از باربیکیوها چیزی به نام شعله وجود ندارد، مواد غذایی صرفاً روی سینیهای چدنی برای طبخ قرار میگیرد که خب شاید همین مساله باعث محدودیت در انتخاب دستورهای غذایی باشد.
ابزارهای جانبی در باربیکیوها
ارتفاع باربیکیوها مختلف است و برخی تولیدکنندهها برای راحتی مصرف کنندگان خود، ارتفاع آن را با قابلیت تغییر طراحی کردهاند تا هر کسی با توجه به قد و نیاز خود بتواند از دستگاه استفاده کند.
ابزارهای پخت هم در باربیکیو ها متفاوت است که در ادامه به برخی از این ابزارها اشاره میکنیم:
– سیخ: مانند منقلهای سنتی برای کباب پختن که راه حلی پر مشتری مخصوصاً در ایران است در بسیاری از باربیکیوها از سیخها با ضخامتهای مختلف برای مواد غذایی گوناگون استفاده میشود.
– توری: وسیلهای است که گوشت روی سطحی توری مانند پخته میشود، اگر طرفدار مصرف همبرگر هستید این نوع روش پخت و در نتیجه دستگاه مجهز به این روش پخت پیشنهاد میشود.
– صفحات تابهای یا همان گریل: مانند ماهی تابه برای سرخ کردن انواع گوشت و مرغ و همچنین برای کنترل بهتر مصرف روغن، به طرفداران گوشت سرخ کرده و سیب زمینی و قارچ، این مدل دستگاه پیشنهاد میشود. در هنگام خرید دستگاه گریل به جنس کفه مرغوب و نچسب بودن و مساحت آن توجه کنید.
در هنگام خرید باید به بچه نکاتی توجه کنیم؟
– زمان و نوع پخت و طعم ماده غذایی بعد از گریل شدن، از نکات مهم است. چرا که اگر طعم دودی و ذغالی دوست دارید، همانطور که در بالا هم به آن اشاره کردیم، باربیکیوی گازی و برقی این امکان را به شما نمیدهند.
– داشتن فن، هود و دریچه هوادهی از مزیتهای باربیکیو است و به لحاظ ایمنی اهمیت زیادی دارد.
– دارا بودن سیستم قطع خودکار در هنگام گریل، باعث میشود به راحتی به کارهای دیگرتان برسید و ترسی هم از سوختن مواد غذایی نداشته باشید البته این امکان صرفاً برای مدلهای گازی و برقی است.
– قابلیت تنظیم حرارت یکی از ویژگیهای منقل است که باربیکیوهای گازی اغلب این ویژگی را ندارند.
– فضای مناسب و قابل دسترس از نکات مهمی است که باید به آن توجه کرد و نسبت به آن باربیکیوی مناسب را خریداری کرد.
– اما در پاسخ به این سؤال که از کجا میتوان باربیکیو تهیه کرد باید به این نکته اشاره کنیم که امروزه این وسیله بیشتر در بورسهای لوازم خانگی بخصوص آنهایی که در کار فروش اجاق گاز هستند بیشتر یافت میشود. اگر در تهران هستید و قصد خرید باربیکیو دارید حتماً به سه راه امین حضور و یا خیابان سهروردی شمالی سر بزنید.
.
بعد از استفاده از باربیکیو باید چه کارهایی انجام دهیم؟
مانند هر وسیله آشپزی دیگری مهمترین نکته بعد از استفاده از باربیکیو تمیز کردن و نظافت آن است. حتماً بخاطر داشته باشید که قبل و بعد از استفاده از باربیکیو باید آن را تمیز کنید. بخصوص اگر این وسیله در فضای بازی مانند حیاط، بالکن و یا پشتبام قرار گرفته باشد قطعاً در زمان عدم استفاده از آن میتواند به مکانی مناسب برای جمع شدن گرد و خاک و میکروبهای موجود در فضا باشد. حتماً مواد غذایی مورد نیاز برای طبخ را پیش از استفاده در ظروف دربسته و یا در کلمنهای یخ نگهداری کنید.
.
نکات بهداشتی استفاده از باربیکیو چیست ؟؟
– دستگاه باربیکیوخود را قبل و بعد از استفاده تمیز و ضدعفونی کنید. این امر نه تنها سلامت شما را تأمین می کند، بلکه در طول عمر بیشتر باربیکیو نیز مؤثرخواهد بود.
– برای جلوگیری از فاسد شدن مواد غذایی، قبل از طبخ و پس از طبخ و خنک شدن، آن ها را در یخچال یا کلمن یخ نگهداری کنید.
– برای جلوگیری از انتقال میکروب ها، مواد غذایی خام و پخته را در یک ظرف نگه داری نکنید. همچنین پس از تماس با مواد خام به ویژه انواع گوشت و مرغ، دست های خود را بشویید برای رعایت بهداشت، از هر گونه تماس بین مواد خوراکی خام و خوراک های پخته شده، جلوگیری کنید.
– اگر ازباربکیوهای قدیمی تر استفاده می کنید، توصیه می شود زغال های مناسبی را انتخاب کنید که فاقد مواد آلوده و آفت کش ها باشند.
– از تنفس هوای گرم که توسطباربیکیو تولید می شود، خودداری کنید زیرا حتی اگر بسیار ضعیف هم باشند، باز هم گازهای دی اکسین در آنها وجود دارد. (منابع تولید دی اکسین برای مثال عبارتند از: احتراق چوب در شومینه، دود سیگار، و البته دود برخاسته از آتش در جنگل ها و آتش فشان ها)
.
روش های تمیز کردن و نکاتی در مورد استفاده از باربیکیو
بهترین زمان برای تمیز کردن، پس از گرم شدنگریل است. زیرا چربی ها به راحتی پاک می شوند.
– استفاده از پیاز : نصف پیاز را (با استفاده از چنگال) بر روی گریل گرم بکش. این کار به از بین بردن و برداشته شدن چربی و اضافه های غذا کمک بسیاری می کند.
– جلوگیری از زنگ زدگی : اگر ترجیح می دهید که با آب و صابون گریل را تمیز کنید، به یاد داشته باشید که بلافاصله پس از شستن، گریل را خشک کرده و برای جلوگیری از زنگ زدن، کمی روغن جامد بر روی میله های آن بزنید.
– خودداری از ریختن آب بر روی زغال : با اینکه کار خیلی وسوسه انگیزی است، اما در عین حال آلودگی بیشتری را برای شما به ارمغان می آورد.
– استفاده از ماء الشعیر : نصف بطری ماء الشعیر را بر روی گریل گرم ریخته و با روزنامه تمیز کنید.
– استفاده از جوش شیرین : یک خمیر را با جوش شیرین و آب درست کنید، بر روی گریل زده و پس از ۱۵ دقیقه به وسیله یک کهنه خشک، سطح آن را پاک کرده و دوباره گریل را بر روی زغال داغ به مدت ۱۵ دقیقه بگذارید تا خمیر و یا غذای باقی مانده بر روی گریل از بین برود.
.
منابع:
.https://homing.ir
.http://www.choobinsazeh.com
.https://baneh.com