با وجود فروش گوشت چرخ کرده بسته بندی شده در بازار هنوز بسیاری از خانواده ها ترجیح می دهند تا چرخ گوشت را خود در منزل تهیه نمایند تا از کیفیت گشت چرخ کرده مصرفی در غذای خود اطمینان داشته باشند و در مقابل از هزینه های مصرفی نیز بکاهند. در ادامه برخی از مهم ترین مشخصات و ویژگی های چرخ گوشت ها را بررسی می کنیم.
– قدرت و توان: اولین ویژگی که باید به آن توجه شود توان دستگاه است. هرچه توان دستگاه بالاتر باشد می توانید در مدت زمان کمتری کار چرخ کردن گوشت را به اتمام برسانید و همچنین در استفاده های طولانی مدت فشار کمتری به دستگاه شما وارد می شود.
– حداکثر ظرفیت دستگاه: این آیتم که با معیار کیلوگرم در دقیقه اندازه گیری می شود، بیانگر ظرفیت خروجی دستگاه چرخ گوشت است. این مقدار رابطه مستقیم دارد با قدرت چرخ گوشت که در بالا به آن اشاره شد. ظرفیت خروجی بیشتر از 5/1 کیلوگرم در دقیقه یک ظرفیت بالا و خوب برای چرخ گوشت های خانگی محسوب می شود.
– تعداد شبکه های چرخ گوشت: سایز رشته های چرخ شده گوشت بر اساس سایز شبکه ای که دد دهانه چرخ گوشت قرار می گیرد تعیین می شود بنابراین هرچه تنوع این شبکه ها بیشتر باشد مصرف کننده راحت تر می تواند سایز گوشت چرخ شده را انتخاب کند.
– جنس تیغه ها: قسمت اصلی یک دستگاه چرخ گوشت تیغه آن می باشد که وظیفه چرخ کردن گوشت را بر عهدا دارد، لذا جنس این تیغه باید به گونه ای باشد که بر اثر استفاده مکرر دچار فرسایش و یا تغییر شکل نشود.
– سیستم محافظت حرارتی از موتور: حرارت ایجاد شده در موتور دستگاه چرخ گوشت به دلیل سرعت زیاد گردش آن به شرعت بالا می رود و به همین خاطر در گذشته نیاز بود تا بعد از چند دقیقه استفاده، دستگاه برای دقایقی خاموش شود تا دمای آن کاهش یابد. اما در دستگاه های جدید سیستم محافظت حرارتی باعث می شود تا در صورت بالا رفتن دمای موتور از حد مجاز، دستگاه به طور خودکار خاموش شده و تا زمان امکان مجدد روشن نمی شود. بهتر است به هنگام خرید از وجود این سیستم اطمینان حاصل نمایید.
– کلید برگردان (Reverse): معمولاً اکثر چرخ گوشت ها از این قابلیت برای چرخ کردن و جداسازی تکه گوشت ها و چربی های به جا مانده در لابه لای تیغه استفاده می کنند که این امر باعث سهولت در خارج شدن مواد از داخل گلویی دستگاه می شود.
– لوازم جانبی: معمول ترین این لوازم سوسیس ساز و کبه ساز می باشند که به مصرف کننده این امکان را می دهد که با استفاده از سوار کردن این قطعات، گوشت چرخ شده را به شکل سوسیس ساز و یا کبه تهیه نماید.
.
.
راهنمای خرید چرخ گوشت
با وجود فروش گوشت چرخ کرده بسته بندی شده در بازار هنوز بسیاری از خانواده ها ترجیح می دهند تا چرخ گوشت را خود در منزل تهیه نمایند تا از کیفیت گشت چرخ کرده مصرفی در غذای خود اطمینان داشته باشند و در مقابل از هزینه های مصرفی نیز بکاهند. در ادامه برخی از مهم ترین مشخصات و ویژگی های چرخ گوشت ها را بررسی می کنیم.
– قدرت و توان: اولین ویژگی که باید به آن توجه شود توان دستگاه است. هرچه توان دستگاه بالاتر باشد می توانید در مدت زمان کمتری کار چرخ کردن گوشت را به اتمام برسانید و همچنین در استفاده های طولانی مدت فشار کمتری به دستگاه شما وارد می شود.
– حداکثر ظرفیت دستگاه: این آیتم که با معیار کیلوگرم در دقیقه اندازه گیری می شود، بیانگر ظرفیت خروجی دستگاه چرخ گوشت است. این مقدار رابطه مستقیم دارد با قدرت چرخ گوشت که در بالا به آن اشاره شد. ظرفیت خروجی بیشتر از 5/1 کیلوگرم در دقیقه یک ظرفیت بالا و خوب برای چرخ گوشت های خانگی محسوب می شود.
– تعداد شبکه های چرخ گوشت: سایز رشته های چرخ شده گوشت بر اساس سایز شبکه ای که دد دهانه چرخ گوشت قرار می گیرد تعیین می شود بنابراین هرچه تنوع این شبکه ها بیشتر باشد مصرف کننده راحت تر می تواند سایز گوشت چرخ شده را انتخاب کند.
– جنس تیغه ها: قسمت اصلی یک دستگاه چرخ گوشت تیغه آن می باشد که وظیفه چرخ کردن گوشت را بر عهدا دارد، لذا جنس این تیغه باید به گونه ای باشد که بر اثر استفاده مکرر دچار فرسایش و یا تغییر شکل نشود.
– سیستم محافظت حرارتی از موتور: حرارت ایجاد شده در موتور دستگاه چرخ گوشت به دلیل سرعت زیاد گردش آن به شرعت بالا می رود و به همین خاطر در گذشته نیاز بود تا بعد از چند دقیقه استفاده، دستگاه برای دقایقی خاموش شود تا دمای آن کاهش یابد. اما در دستگاه های جدید سیستم محافظت حرارتی باعث می شود تا در صورت بالا رفتن دمای موتور از حد مجاز، دستگاه به طور خودکار خاموش شده و تا زمان امکان مجدد روشن نمی شود. بهتر است به هنگام خرید از وجود این سیستم اطمینان حاصل نمایید.
– کلید برگردان (Reverse): معمولاً اکثر چرخ گوشت ها از این قابلیت برای چرخ کردن و جداسازی تکه گوشت ها و چربی های به جا مانده در لابه لای تیغه استفاده می کنند که این امر باعث سهولت در خارج شدن مواد از داخل گلویی دستگاه می شود.
– لوازم جانبی: معمول ترین این لوازم سوسیس ساز و کبه ساز می باشند که به مصرف کننده این امکان را می دهد که با استفاده از سوار کردن این قطعات، گوشت چرخ شده را به شکل سوسیس ساز و یا کبه تهیه نماید.
.
نکات چرخ گوشت، نگهداری و نکات ایمنی چرخ گوشت
چرخ گوشت یکی از آن وسایلی است که اغلب خانمها ترجیح میدهند به علت عدم مرغوبیت گوشت چرخ کرده آماده از آن استفاده کنند ولی استفاده از آن می تواند در صورت عدم رعایت موازین ایمنی حادثه ساز شود و همچنین عمر دستگاه بستگی مستقیم به طرز استفاده آن دارد که در ذیل آن را مشاهد می نمایید.
نگهداری و طرز کار:
– هنگام چرخ کردن گوشت، قطعات آن را تا آنجا که ممکن است ریز کرده و به صورت یکنواخت و با حداقل فشار به چرخ گوشت (به صورت فشاری روی توده زیادی گوشت با گوشت کوب) کار کنید.
– بعضی از خانم ها برای راحتی بیشتر، هنگام چرخ کردن گوشت، پیاز نیز با چرخ گوشت خرد می کنند این عمل صحیح نیست، زیرا آب حاصل از پیاز به درون موتور نفوذ کرده و به دلیل چسبندگی باعث خرابی موتور می شود. در عین حال تیغه را نیز خیلی زود کند می کند.
– هنگام انتخاب قطعات گوشت برای چرخ کردن، قطعات بدون رگ و پی را انتخاب کنید زیرا رگ و پی در تیغه ها گیر کرده و عملاً چرخ نمی شوند.
– حداکثر ده دقیقه در هر بار، چرخ گوشت را روشن نگهدارید.
– هیچ گاه چرخ گوشت را خالی روشن نگذارید، زیرا دور موتور بالا رفته و سبب تولید گرما و فرسایش آن می شود.
– بعد از هربار چرخ کردن، تمام قطعات (قیف، مارپیچ، تیغه، پنجره و گوشت کوب) را با دقت بشوئید و خشک کنید.
– تیز کردن تیغه ها را به فرد وارد بسپارید. تیغه ها به دقت و از هر سمت باید سائیده شوند.
– چرخ گوشت وسیله ای ساده و بدون دردسر است. اگر هم دچار عیب شود، بیشتر موتور و قطعات الکتریکی از کار می افتند که برای تعمیر آن ها باید به تعمیرکار مراجعه کنید.
– با رعایت فوق و دور نگهداشتن چرخ گوشت از رطوبت آشپزخانه، عمر موتور و دیگر قطعات آن افزایش می یابد.
– اگر می خواهید مقدار زیادی گوشت را چرخ کنید (بیش از ۲کیلو)، هر چند دقیقه یک بار موتور چرخ گوشت را خاموش کنید تا سرد شود.
– تکه های گوشت را به اندازه کافی ریز کنید. فشار آوردن به گوشت کوب چرخ گوشت نه تنها در سرعت عمل آن مؤثر نیست بلکه این عمل باعث می شود از دور مارپیچ چرخ گوشت کاسته شده و گوشت با کندی خارج شود.
– هیچ گاه پیاز و سیب زمینی را داخل چرخ گوشت نریزید، این کار موجب کند شدن تیغه و پنجره آن می شود.
– اگر چرخ گوشت به جای خارج کردن گوشت چرخ شده، آن را له می کند، علت کند بودن تیغه و پنجره چرخ گوشت است.
– تیغه چرخ گوشت را به طور متوسط هر سه ماه یکبار باید تیز کرد.
– در پایان کار، جهت اطمینان از خارج شدن همه گوشت از داخل چرخ، از کمی نان خشک استفاده کنید.
– بعد از استفاده، همه اجزاء چرخ گوشت را با آب گرم و مایع ظرفشوئی به خوبی شسته و کاملاً خشک کنید و سپس داخل کیسه نایلونی قرار دهید.
– برای افزایش طول عمر چرخگوشت از برشهای کوچک گوشت استفاده کنید.برشهای بزرگ علاوه بر اینکه بافشارواردمحفظه چرخگوشت میشوند،باعث میشوندفشارزیادی به موتوردستگاه واردشود.
– هرگزبرای خردکردن سبزیجات ازچرخگوشت استفاده نکنید.آب موجوددرسبزیها ممکن است به موتوردستگاه نفوذکرده وموجب خرابی آن شود.
– بعدازهرباراستفاده ازچرخ گوشت محفظه و تیغههای داخلی آن را به خوبی پاک کنید و اجازه ندهیدکوچکترین ذرهای ازگوشت یاچربی درون محفظه دستگاه باقی بماند.
– هنگام خریدچرخ گوشت دقت کنید تیغهها و صفحات برش درون دستگاه ضدزنگ باشد. ضد زنگ بودن این قطعات مانع اززنگ زدن وفرسودگی آنها بعدازشستوشوهای مکررمیشود.
– یکی ازمهمترین ویژگیهای چرخگوشت قدرت موتوروسیستم چرخش معکوس آن است. هنگام انتخاب چرخگوشت به میزان قدرت و توان موتورآن توجه کنید.
– برای مدت زمان طولانی ازدستگاه چرخگوشت استفاده نکنید.موتور چرخگوشتهای خانگی قدرت چرخگوشتهای صنعتی را ندارند ودرصورتی که برای مدت طولانی بیشتر از 15دقیقه از آنهااستفاده کنیدعمردستگاه کم میشود.
– هنگام چرخکردن گوشت، پیاز به آن اضافه نکنید.اضافه کردن پیاز ممکن است موجب خرابی موتور شود چون امکان نفوذ آب پیاز به دستگاه وجود دارد.
– هر 3ماه یکباربرای تیزکردن تیغه دستگاه اقدام کنید، در ضمن اگرتصمیم داریدمقدار زیادی گوشت را چرخ کنید، بایدهردقیقه یک باربه دستگاه استراحت کوتاهی بدهید.
– همیشه هنگام چرخ کردن گوشت،گوشت کوب چرخ را درون محفظه استوانهای قرار دهید تا ازوقوع حادثه پیشبینی نشده پیشگیری کنید.
– اگرقصدخریدچرخگوشت تازهای را دارید بعدازآنکه ازقدرت موتورآن مطمئن شدید به تعداد قطعات آن توجه کنید. چرخگوشتهایی را انتخاب کنید که تمیز کردن و شستوشوی آنها ساده و آسان باشد.
– تیز بودن تیغههای چرخگوشت اهمیت زیادی دارد. اگر تیغه از آلیاژ نامناسب باشد و به اندازه کافی تیز نباشد موجب له شدن گوشت شما هنگام چرخ کردن میشود.
– درصورتی که قصددارید چرخگوشتتان را روی کابینت بگذارید هنگام خرید به ارتفاع آن توجه کنید.
– هرگزچرخگوشت رابدون گوشت روشن نگذارید.این کار موجب میشود تا دور موتور دستگاه بالا برود وموجب افزایش گرما و فرسودگی قطعات موتور شود.
– در صورتی که بیش از 6 ماه ازچرخگوشتتان استفاده کردهاید و تیغه آن کندشده، برای تیزکردن تیغه خودتان اقدام نکنید. حتما از فردی که مهارت داردکمک بخواهید.سائیده شدن لبه تیغهها به اشتباه موجب خرابی آن میشود.
– سعی کنید ازگوشتی استفاده کنیدکه بدون رگ و پیه باشد، چون رگ و پیه گوشت به تیغههای دستگاه گیرمیکندومانع چرخش تیغه ودرنهایت واردآمدن فشاربه دستگاه میشود.همچنین هربارقبل ازاستفاده ازچرخگوشت درون محفظه آن رابررسی کنیدتااحیانا جانورکوچکی به درون محفظه واردنشده باشد.
.
چند نکته ایمنی:
– بچه ها به کار چرخ گوشت علاقه دارند. هنگام روشن بودن این دستگاه به هیچ عنوان حتی در صورت ضروری بودن کار پیش آمده، بچه را با چرخ گوشت روشن یا خاموش (زیرا بچه به تقلید از بزرگ ترها می تواند شاسی چرخ را روشن کند) تنها نگذارید، یک لحظه غفلت یک عمر پشیمانی به بار می آورد.
– گوشت کوب چرخ را پس از هر بار وارد کردن گوشت، در قیف باقی بگذارید.
– وقتی قطعات چرخ گوشت را شستید، آن ها را با دقت خشک کرده و بعد دوباره به هم وصل کنید. سپس با نایلون یا پوشش تمیزی دور قیف و پنجره را محکم ببندید، زیرا جانوران کوچک می توانند به درون مارپیچ رفته و هنگام کار، گوشت را مسموم سازند. در یک حادثه سم مارمولک سبب مرگ اعضاء یک خانواده شد پس بهتر است هر بار قبل از به کار انداختن چرخ گوشت درون آن را بازرسی کنید.
– تا به حال چرخ گوشت حوادث بسیار ناراحت کننده ای را آفریده است پس به خانم ها توصیه می کنیم که حتی الامکان چرخ گوشت را از دسترس بچه ها دور نگهدارند.
– تا سر حد امکان در حضور کودکان از چرخ گوشت استفاده نکنید، زیرا کودک به خاطر کنجکاوی، ممکن است ناگهان دست خود را به داخل فرو برد.
– اگر زیاده از حد از چرخ گوشت استفاده کنید به موتور آن فشار وارد شده، می سوزد.
– از پارچه مرطوب برای شستشو قسمت های برقی آن استفاده نکنید و هرگز آن را با آب نشوئید.
– همیشه چرخ گوشت را از دسترس کودکان دور نگهدارید و هنگام استفاده از آن را در سطحی قرار دهید که دست کودکان به آن نرسد.
– هرگز از انگشتان به عنوان عامل فشار گوشت به درون چرخ استفاده نکنید.
– طبق دستور سازنده چرخ گوشت هر چند یکبار آن را تعمیر و سرویس کنید.
– پریز، کلید و سیم اتصال چرخ گوشت را مرتباً بازدید کنید.
.
درصورت بروز حادثه چه باید کرد؟
۱. فوراً برق دستگاه را قطع کنید.
۲. در صورت خارج شدن دست کودک از چرخ گوشت بی درنگ دست را از دو نقطه مچ و بازو برای جلوگیری از خونریزی محکم ببندید و روی زخم را بپوشانید دست را از شانه ها بالاتر نگهدارید و فوراً او را به پزشک و بیمارستان برسانید.
۳. در صورتی که امکان خارج شدن دست کودک از چرخ گوشت نباشد از آوردن فشار خودداری کنید. دست را در نقطه مچ و بازو برای جلوگیری از خونریزی محکم بسته، کوچکترین حرکتی به دست یا چرخ گوشت ندهید. دست مصدوم و چرخ گوشت را با بستن و یا تکیه دادن به محل ثابت بگیرید.
۴. اگر می توانید قسمت موتور چرخ گوشت را برای سبک شدن به آرامی جدا کنید.
۵. در صورت خونریزی شدید یا شوک طبق دستورات داده شده از بروز آن ها جلوگیری به عمل آورید.
.
منابع:
.https://www.beytoote.com
.http://namnak.com