نکات خرید و انتخاب
هزینه
هزینهای که بابت خرید یخچال میپردازید، علاوهبر امکانات و رفاه بیشتر، حکم یک سرمایهگذاری هم دارد. یخچالهای ردهبالا، مصرف انرژی کمتری در مقایسه با یخچالهای میانرده و پایینرده دارند و این موضوع باعث میشود در چندسالی که قرار است، مهمان خانه یا محل کارتان باشد، تاثیر کمتری روی قبض برق بگذارد. بهعلاوه، بهدلیل وجود قطعات الکترونیکی بیشتر و قطعات مکانیکی، استهلاک مدلهای ردهبالا کمتر بوده و نیاز کمتری به هزینهی سرویس و تعمیر خواهد داشت؛ بنابراین بخش قابلتوجهی از هزینهای که برای خرید یک یخچال ردهبالا میپردازید، به مرور زمان پوشش داده میشود.
فارغ از این موضوع، مهمترین فاکتور در خرید یخچال مثل هر نوع کالای دیگری، مقدار هزینهای است که برایش درنظر گرفتهاید. ممکن است ساعتها وقت بگذارید و به یخچال موردنظرتان برسید و بعد متوجه شوید که قیمتش چند برابر بودجهای است که برای خرید آن کنار گذاشتهاید، بهخصوص اینکه بازه قیمتی یخچالها خیلی گسترده است و از یخچالهای چندصد هزار تومان تا چندده میلیون تومان وجود دارد؛ پس بهتر است پیش از شروع، تعیین کنید که دقیقا چقدر میخواهید برای یک یخچال هزینه کنید.
یخچالهای مینی
یخچالهای کوچک که با نامهای مختلفی مثل «کامپکت»، «مینی» یا «هتلی» هم شناخته شدهاند، مناسب دفاتر اداری کوچک یا خوابگاهها هستند. این یخچالها قیمت کمی دارند و فضای کمی هم اشغال میکنند؛ البته معمولا هیچ فناوری خاص و جدیدی در ساخت این یخچالها استفاده نمیشود. سروصدا و مصرف انرژی بالا و اغلب کیفیت ساخت پایینی دارند.
این یخچالها معمولا قسمتی هم بهنام یخدان دارند که میتوان از آن برای فریز کردن مواد غذایی و آب استفاده کرد؛ البته انجماد در این قسمت در دماهای نزدیک به صفر انجام میشود و برای نگهداری در حالت انجماد برای مدت طولانی، مناسب نیست. برفک زدن مشکل اصلی یخدانها در یخچالهای مینی است؛ اما در گروه کامپکت، دستگاههای فریزر بهصورت تنها هم تولید میشود که فضای داخل آن به کشوهای کوچک و بزرگ تقسیمبندی شده است.
یخچال و فریزر بالا پایین یا «کُمبی»
رایجترین نوع یخچالها، آنهایی هستند که فضای بین یخچال و فریزر، توسط یک خط افقی از هم جدا شده است. این کلاس که کلاسیکترین نوع یخچال هم محسوب میشود، برای کاربرانی مناسب است که فضای کمی برای دستگاه دارند و میخواهند از این فضا، حداکثر استفاده را داشته باشند. این کلاس یخچال، برای خانوادههای کمجمعیت که نمیخواهند هزینهای زیادی هم بپردازند، انتخاب مناسبی محسوب میشود. در این کلاس دو نوع یخچال وجود دارد: آنهایی که فریزرشان در بالای یخچال قرار داشته و آنهایی که فریزرشان در پایین یخچال تعبیه شده است.
فریزر بالا یا فریزر پایین؟
حقیقت این است که فریزر در این دو گروه تفاوتهای مهمی با هم دارند؛ اول اینکه نسبت گنجایش فریزر به یخچال در مدلهای فریزر پایین در مقابل مدلهای فریزر بالا، بیشتر است. دوم اینکه در فریزرهای بالا، هیچ کشویی نباید وجود داشته باشد؛ چون علاوهبر دشوار کردن قراردادن و برداشتن مواد غذایی و بستهها، امکان افتادن کشو روی کاربر هم وجود دارد. از طرفی در فریزرهای پایین، تقریبا تمام طبقات بهصورت کشو درنظر گرفته میشود تا قراردادن و برداشتن مواد غذایی و بستهها راحتتر باشد. پس بسته به میزان استفاده و مقدار موادی که بهصورت معمول در یخچال یا فریزر قرار میدهید، یکی از این دو کلاس اولویت پیدا میکند.
یخچالهای ساید-بای-ساید
ساید-بای-سایدها مدلهای بزرگی هستند که توسط یک خط عمودی نصف شدهاند و یخچال در یک سمت و فریزر در سمت دیگر قرار دارد. این مدلها بهقدری محبوب شدهاند که برخی فروشگاهها بهطور تخصصی تنها به فروش یخچالهای ساید-بای-ساید میپردازند. گنجایش یخچال و فریزر در مدلهای جدید زیاد است، ولی بهخاطر طراحی عمقی دستگاه، در نگاه اول کوچک بهنظر میرسد.
فضای یخچال آنقدر هست که بتوان قابلمه، بطری، دیس و ظروف کوچک و بزرگ را در آن قرار داد.
یکی از خصوصیات ظاهری دستگاههای ساید-بای-ساید وجود آبریز و یخساز بیرونی است که روی در قسمت فریزر نصب میشود. مصرف اصلی انرژی سایدها هم مربوط به همین قسمت است؛ البته بهشرطی که گزینه یخساز توسط کاربر فعال شده باشد. اساسا کسانی که از ساید-بای-ساید استفاده میکنند سبک زندگی خودشان را دارند. این افراد غذاهای کمحجمی مصرف میکنند، ولی به تنوع مواد غذایی اهمیت زیادی میدهند، نوشیدنیهای متنوعی را در یخچال نگهداری میکنند و از آنها هم زیاد استفاده میکنند.
گروه جدید کالایی چهار یا پنج در هم عرضه شده است که در بازار سنتی ایران و بین خریداران عام به نام ساید-بای-ساید شناخته میشود. این گروه کالایی تمام امکانات ساید-بای-سایدهای قدیمی را داشته ولی فضای بیشتری در قسمت یخچال دارد.
یخچال فریزر دوقلو
یخچالفریزرهای دوقلو در بعضی کشورها، بهعنوان زیرمجموعهای از یخچالفریزرهای ساید-بای-ساید شناخته میشود. این مدلها، از دو قسمت مجزا (یکی یخچال و دیگری فریزر) تشکیل شده است که میتوان از این دو بخش بهصورت کاملا جدا از هم یا بهصورت بهم چسبیده و مانند یک یخچال ساید-بای-ساید استفاده کرد؛ میتوان هر یک را جداگانه خرید و استفاده کرد یا در کنار هم قرار داد و یک مجموعهی هماهنگ و یکدست یخچال و فریزر داشت. فریزرهای این رده، جز وظیفه اصلی که منجمد کردن است هیچ شباهتی به ساید-بای-سایدها نداشته و عموما بهجای طبقه، دارای کشو هستند و در سمت بیرونی، آبریزی برای آنها در نظر گرفته نمیشود.
گنجایش و ابعاد
اکثر یخچالها، فارغ از ردهبندی و کلاسشان، با گنجایشهای مختلفی عرضه میشوند؛ این عدد، با واحدهای فوت یا لیتر اندازهگیری میشود. ظرفیت، نشاندهندهی تمام فضای قابلاستفادهی یخچال است. شرکتهای سازنده یخچال، معمولا گنجایش کل دستگاه را کمی بیشتر از میزان واقعی اعلام میکنند؛ بنابراین بهتر است که هنگام خرید با گنجایش موردنظر، یخچالی تهیه کنید که ظرفیت اسمی بیشتری از ظرفیت مورد نیاز شما داشته باشد.
گنجایش یخچال، فاکتور مهمی است که میتواند بهتنهایی، خرید یک یخچال را لغو کند. اول اینکه باید فضای آشپزخانه را درنظر گرفته و باتوجه به فضایی که برای یخچال اختصاص دادهاید، سراغ گنجایش مورد نظرتان بروید.
مورد بعدی اینکه برای رسیدن به بهترین کارایی سیستم خنککنندهی یخچال، باید چند سانتیمتر، اطراف و پشت یخچال خالی باشد تا جریان هوا قطع نشود. در ضمن، بسته به ردهبندی یخچال، فضایی هم باید برای باز شدن کامل درهای آن و همچنین فاصله تا دیوار یا کابینت برای هواکشی دستگاه، درنظرگرفته شود.
امکانات و قابلیتها
چند سالی است که یخچالها هم مثل دیگر لوازم خانگی، با دنیای فناوری آمیخته شدهاند. شاید چند سال پیش، کسی انتظار بیشتری از یک یخچال جز تازه و خنک نگهداشتن مواد غذایی نداشت، ولی امروز این لوازمخانگی، به یکی از ستارگان اصلی نمایشگاه فناوری CES تبدیل شدهاند.
مصرف انرژی
یخچالها همیشه جزو پرمصرفترین وسایل برقی بودند و نقش زیادی در ارقام موجود روی قبض برق ایفا میکردند؛ اما امروزه بهلطف فناوریهای پیشرفته، مصرف برق یخچالها بسیار کم شده است. شرکتهای سازنده این لوازمخانگی هم، از مصرف انرژی، بهعنوان یکی از مهمترین ابزار برای بازاریابی یخچالهایشان استفاده میکنند. هنگام خرید یخچال، بد نیست که نگاهی هم به مصرف برق دستگاه بیندازید. یخچالهایی که مصرف انرژی کمی دارند، میتوانند بهصورت سالانه، تا چندصد هزار تومانی در مقایسه با یخچالهای پرمصرف، در هزینهی برق صرفهجویی کنند.
برای مقایسهی مصرف انرژی یخچالها، باید به «برچسب انرژی» که روی بدنهی دستگاه چسبانده شده، نگاه کنید. روی این برچسب علاوهبر یکسری اطلاعات مثل مصرف سالانهی انرژی و میزان صدای تولید شده توسط موتور یخچال، ردهبندی مصرف انرژی یخچال هم مشخص شده است. این ردهبندی که از حروف A+++ (برای بهترین مصرف انرژی) تا D (برای بیشترین مصرف انرژی) درجهبندی شده، میتواند معیار خوبی برای مقایسهی مصرف انرژی یخچالهای مورد نظرتان باشد.
استفاده از موتورهای خطی اینورتر در دستگاههای جدید یا بهکارگیری تکنولوژیهای بهینه، تاثیر بسیار زیادی در مصرف کم انرژی در مقایسه با دستگاههای قدیمی که از کمپرسورهای معمولی استفاده میکنند، دارد.
.
برای مراقبت بهتر از یخچال و فریزر چه کنیم
1. کویل های کندانسور را دو بار در سال تمیز کنید:
از قلم مو درشت استفاده کنید ؛ کویل های کندانسور مسئول حذف گرما از یخچال و فریزر هستند. آنها بزرگ هستند، مانند کویل های رادیاتور واقع در پشت و یا در زیر واحد. هنگامی که گرد و غبار و کثافت به کویل چسبیده است، برای یخچال و فریزر حذف گرما سخت تر می شود در نتیجه مصرف انرژی افزایش پیدا می کند. بدون تمیز کردن منظم، می تواند به مشکلات و تعمیرات گران قیمت منجر شود ؛ با استفاده از این قلم مو درشت به راحتی و آسان کویل ها را تمیز کنید و برای این کار دستورالعمل های مربوط به آن را برای یخچال خود دنبال کنید.
2. تمیز کردن و تعویض واشر:
واشر مهر و موم لاستیکی است که بیرون درب یخچال و فریزر است و این بخش غالبا نادیده گرفته می شود که کار مهم در از بین بردن هوای گرم را دارد.آن را به طور دوره ای با یک پاک کننده مانند اسپری غلیظ شده گوگان تمیز کنید.با گذشت زمان، واشرهای دیگر پوشانده می شوند و دیگر مهر و موم نمی کنند و یخچال و فریزر ها کارآیی خود را از دست می دهند. گفته می شود شده که واشرها بعد از چند سال ضعیف، شل و پاره می شوندو هنگامی که این اتفاق می افتد، هوای گرم وارد یخچال و فریزر می شود و باعث می شود که گرما از بین نرود این بدان معنی است که مصرف انرژی و صورتحساب برای شما بیشتر می شود ؛ خوشبختانه، واشر ارزان قیمت است و معمولا تعویض آن بسیار آسان می باشد.
3. یخ زدگی:
هنگامی که یخ در دیواره های داخلی فریزر به ضخامت یک و نیم اینچ (یا کمی بیشتر از یک سانتی متر) انباشته می شود ، غذا را از یخچال / فریزر بیرون بیاورید، ترموستات را خاموش کنید یا دستگاه را از برق جدا کنید و اجازه دهید تمام یخ ها ذوب شود.هنگامی که یخ به طور کامل ذوب شد، دستگاه را به برق بزنید، منتظر بمانید تا به دمای خود برسد و غذا را داخل بگذارید.یخچال و فریزر خود را یخ زدایی کنید اگر یخچال و فریزر یخ زدایی خودکار دارد، نیازی به انجام این کار ندارید ؛ هر شش تا هشت ساعت، یخچال کمی سرد می شود تا ذوب شدن یخ زدگی روی کویل ها را خنثی کند در نتیجه یخچال فریزر آب می دهد.
اگرچه آب تبخیر می شود، لازم است که به طور منظم ظرف را برای جلوگیری از بو و رشد باکتری ها تمیز کنید و برای تمیز کردن آن از آب گرم و مقدار کمی مواد شوینده استفاده کنید. کتابچه راهنمای دستورالعمل های خاص مربوط به این ارائه شده است، اما در بیشتر مدل ها، با جدا کردن کوره پایین و کشیدن ظرف، می توانید به ظرف دسترسی پیدا کنید.
4. داخل یخچال را تمیز کنید:
یخچال را هفتگی تمیز کنید، از پارچه ای که با آب گرم خیس کرده اید، برای پاک کردن و حذف چرک ها و پاک کردن از قفسه ها و دیوارها استفاده کنید. تمیزکننده کار را ساده تر می کند و لکه ها و کرم های چسبنده را بدون چربی زیادی از بین می برد ؛ شما همچنین می توانید از این پاک کننده برای درب و دستگیره استفاده کنید.از ظروف محفوظ هوا برای حذف بو و نگه داشتن طولانی مدت غذا استفاده کنید.
اگر یک آیتم ضعیف بسته بندی شده (یعنی کارتن میوه) یا به احتمال زیاد یک نشتی (یعنی گوشت منجمد)دارد، قبل از ذخیره آن روی یک بشقاب قرار دهید.
برای محل های فولادی ضد زنگ:
این محلول تمیز کردن و این دستمال مخصوص برای حذف علائم کثیفی و اثر انگشت در یخچال و فریزر فولادی ضد زنگ طراحی شده است.در حین تمیز کردن، بهتر است “رنگ” یا الگوی فولادی ضد زنگ را دنبال کنید.
5. گندزایی کردن:
یخچال و فریزر را گندزایی کنید ؛ بوها را با یک ضدعفونی کننده که مخصوص یخچال طراحی شده است، حذف کنید. طبق گفته سازنده، این ماده ضدعفونی کننده تا 50 برابر موثرتر از نوشابه برای حذف بوی مواد غذایی است.
6. دستگاه یخ ساز یا تصفیه آب را تعویض کنید:
فیلتر آب یخچال را تعویض کنید ؛ فیلتر تصفیه آب را حداقل هر شش ماه باید تعویض کنید.
.
نکات کلیدی دیگر برای مراقبت از یخچال و فریزر
- برای اینکه فریزر بر اثر نور خورشید آسیب نبیند ، بهتر است آن را کنار پنجره قرار ندهید .
- برای جریان یافتن هوا در پشت فریزر، باید 20 سانتی متر با دیوار فاصله داشته باشد.
- فریزر و یخچال باید از وسایل گرمازا مانند اجاق گاز ، بخاری و شوفاژو… دور باشند.
- از قرار دادن وسایل تزیینی مانند گلدان و مجسمه بر روی فریزر و یخچال های ساید جدا خودداری کنید.
- 3 ماه یک بار و حداکثر هر 6 ماه یک بار فریزرهای برفک زا را تمیز کنید.
- برای کاهش صدا و جلوگیری از فشار بر موتور، باید یخچال شما تراز باشد.
- با توجه به دمای هوا درچه فریزر را تنظیم کنید .
- مواد غذایی مختلف را با هم در طبقات نگذارید و بهتر است موادی مانند گوشت و مرغ و ماهی را در طبقات بالا و سبزیجات را در طبقات پایین تر بگذارید .
- مواد غذایی را که در فریزر میگذارید حتما باید نایلکس داشته باشند تا طعم و بوی مواد دیگر را به خود نگیرند.
- بر روی مواد غذایی تاریخ درج کنید و بهتر است مواد غذایی را برای مدت طولانی نگه ندارید.
- ظروف شیشه ای برای نگهداری مواد غذایی مانند حبوبات و خشکبار مناسب نیستند.
- برای قرار دادن مواد غذایی درون فریزر بگذارید تا کاملا سرد شوند و هوای داخل بسته های مواد غذایی را خارج کنید .
- برای کندن یخ فریزر هیچ گاه از وسایلی مانند کف گیر و قاشق و… استفاده نکنید وابتدا چند ساعت فریزر را از برق بکشید تا یخ هایش آب شود و سپس آن را تمیز کنید و یا می توانید برای سریع تر آب شدن یخ های فریزر از پنکه و سشوار استفاده کنید.
- هنگامی که یخ های فریزر کاملا آب شد با پارچه ای آن را خشک کرده و برای شستشو از جوش شیرین و آب استفاده کنید.
- نوار دور فریزر را باید کاملا خشک کنید.
- از بوگیرهای مخصوص فریزر یا یک تکه زغال برای رفع بوی نا مطبوع فریزر استفاده کنید .
- در صورت روشن شدن چراغ قرمز فریزر باید بدانید مشکلی در برق رسانی یا منبع گاز فریزر پیش آمده، برای رفع مشکل با تعمیرکار مجرب تماس بگیرید .
- روشن شدن چراغ قرمز فریزربدین معنا است که اشکالی در برق رسانی یا منبع گاز فریزر پیش آمده که برای رفع این مشکل باید به تعمیرکار مجرب مراجعه کنید .
.
حتما بوی بد یخچال را از بین ببرید
گاهی اوقات غذاهای چند روز مانده همانند ماهی، گوشت یا سالادی که در گوشه ای از یخچال مدت زیادی بیاستفاده به جا مانده، ممکن است بوی نامطبوعی ایجاد کند. اما گاهی اوقات حتی با از بین بردن علت بوی نامطبوع، بوی نامطبوع همچنان در یخچال باقی می ماند. با انجام راهکارهایی می توانید از شر این بوی نامطبوع یخچال خلاص شوید.
.
منابع:
.http://namnak.com
.https://www.yjc.ir
.https://khedmatazma.com