• هنگام خرید آجیل این نکات را به خاطر داشته باشید:
⇠ تا حد امکان آجیل عید خود را از فروشگاههای معتبر که اجناسی با کیفیت مرغوب و تازه عرضه میکنند، بخرید. از خرید گذری یا خرید از دستفروشان خودداری کنید.
⇠ هنگام خرید آجیل به تازگی آن توجه داشته باشید. آجیل تازه نباید هیچگونه بوی بدی داشته باشد. بوی ماندگی، بوی تند و یا بوی ترشیدگی نشانه ناسالم بودن آجیل است.
⇠ رنگ آجیل را با دستتان کنترل کنید. اگر دستتان رنگی شد احتمال دارد آجیلها را با رنگهای غیرمجاز یا خوراکی رنگ کرده باشند و باید از خرید آن خودداری کنید.
⇠ از خرید پسته هایی که زیادی خندان هستند، خودداری کنید؛ زیرا فروشندگان آنها را در ظرفهای آب جوش میریزند و سپس ناگهان در آب سرد قرار میده ند تا در اثر شوک حرارتی سر بازکنند و خندان شوند البته این شوک حرارتی، کیفیت پسته را نیز پایین می آورد و علاوه برآن موجب نمکشیدن پسته هم میشود این پستهها زودتر فاسد میشوند.
⇠ در خرید مغز گردو باید خیلی دقت کنید که کهنه نباشد. روغن فراوان موجود در مغز گردو در اثر کهنگی، تغییر حالت داده و طعم نامطبوع پیدا میکند و گاهی هم طعم صابون پیدا می کند و مصرف آن عوارض مختلفی را به بار می آورد
⇠ نکته بسیار مهم دیگر این است که آجیل و خشکبار قابلیت آلودگی به سموم قارچی نظیر آفلاتوکسین را دارند. واحدهای صنعتی با توجه به وجود پروانه های بهداشتی،دستورالعملهای وزارت بهداشت، ملزم به اندازه گیری آفلاتوکسین روی محصولاتشان هستند اما در محصولات سنتی آجیل و خشکبار که به صورت باز و فلهای عرضه میشود، این اندازه گیریها صورت نمی گیرد و محصولات تولیدی قابل ردیابی نیستند.
⇠ یک نکته دیگر د رمورد رنگ آجیل؛ از خرید پستههایی که پوست بسیار زرد و براق یا مغز قرمز رنگشده دارند، خودداری کنید. دور تخمههای پررنگ را هم خط بکشید. آنها را به زور رنگهای مصنوعی به این شکل درآوردهاند.
⇠ تخمههای لبخندان هم انتخاب خوبی برای خرید نیستند. مغز تخمه وقتی در مجاورت هوا قرار میگیرد، علاوه بر طعم، کیفیت خود را نیز از دست میدهد و زودتر از انواع دربسته فاسد میشود.
⇠ از مضرات نمک اطلاع نداشته باشد؟ پس سعی کنید آجیلی را که انتخاب میکنید شور نباشد و کمتر بوداده شده باشد.
⇠ در صورتی که بر روی آجیل مانند پسته، فندق و پسته شامی، سوراخ هایی مشاهده کردید، از مصرف این گونه تنقلات بایستی خودداری کنید؛ چرا که علامت آفت زدگی بوده و در داخل سوراخ ها لارو حشرات، به صورت کرم هایی به اندازه دانه برنج وجود دارد.
⇠ ممکن است در مراکز عرضه آجیل، محصولاتی را که کهنه یا آفت زده هستند، مجدداً بو داده و یا مخلوط کنند؛ در هنگام خریداری در حد امکان جدا خرید کنید و بعد در منزل به دلخواه مخلوط نمایید
⇠ برای تهیه نخودچی نیز ممکن است از نخودهای آفت زده استفاده شده باشد. لذا در هنگام خریداری دقت کنید، علامت آفت زدگی( سوراخ های مرئی) در آن ها دیده نشود. آرد نخودچی را که دارای مجوز بسته بندی از وزارت بهداشت بوده، از مراکز مطمئن و به صورت بسته بندی شده ، تهیه و مصرف کنید.
انواع آجیل بایستی در جای خشک و خنک نگهداری شوند.
⇠ برای خرید آجیل عید نوروز همیشه سعی کنید آجیل و دانه های روغنی را به اندازه ی مصرفتان بخرید تا همان قدر که تازه هستند از آنها استفاده کنید. آجیل به دلیل روغن زیادی که دارد خیلی زود فاسد می شود. حتما قبل از خرید آجیل با خوردن چند دانه از آنها از کیفیت طعم و تازه بودنش اطمینان حاصل کنید اگر غیر از این بود از خرید آجیل صرف نظر کنید.
⇠ در فروشگاه های بزرگ اغلب آجیل ها در ظرف های مخصوصی نگه داشته میشوند زیرا آجیل نباید در هر ظرفی نگه داری کرد. برخی از فروشگاه ها مستقیما آجیل را از کشاورزان می خرند بنابراین کیفیت آجیل بسیار بالاست اما باز هم شما قبل از خرید آجیل چند دانه از آنها را تست کنید یا از فروشندگان بپرسید که این آجیل ها تازه هستند یا خیر.
⇠ در خرید آجیل عید نوروز آجیل هایی را که مزه ی ترش دارند و بوی نامطبوعی میدهند نخرید. حتی اگر آجیل خریدید و در منزل متوجه ترش بودن آنها شدید فورا آجیل ها را پس بدهید آجیل ترش باعث بیماری میشود.
⇠ همیشه سعی کنید آجیل کم نمک بخرید. دقت کنید زیرا گاهی اوقات برای پنهان کردن ترش بودن و بوی بد آجیل به آنها نمک میزنند پس سعی کنید همیشه ترجیحا آجیل خام بخرید.
⇠ تا حد امکان آجیل عید خود را از فروشگاههای معتبر که اجناسی با کیفیت مرغوب و تازه عرضه میکنند، بخرید. از خرید گذری یا خرید از دستفروشان خودداری کنید.
⇠ از خرید و مصرف آجیل های رنگ شده خودداری کنید. زیرا رنگ هایی که برای رنگ کردن انواع تخمه، بادام و … استفاده می شوند عمدتا غیر مجاز بوده و گاهی حساسیت های شدیدی را در مصرف کننده ایجاد میکند. رنگ آجیل را با دستتان کنترل کنید. اگر دستتان رنگی شد از خرید آن خودداری کنید.
.
• تشخیص کهنگی آجیل
یکی از راههای تشخیص کهنگی و خراب بودن آجیل دو نیم کردن آن است. برای نمونه در هنگام خرید بادام، پسته و فندق حتما محصول را دو قسمت کرده و مغز آن را تست کنید زیرا اگر حتی فرض کنیم محصولی تازه است مقداری از آجیلهای قدیمی در میان آن وجود دارد که بوی کهنگی میدهد.
.
• حواستان به پسته باشد
⇠ پسته خوب خریدن قلقهای خاصی دارد که مهمترینش همان پسته خام است. اگر پسته خام بماند بوی کهنگی و شکل آن جلبتوجه میکند بنابراین همه پستههای خام با کیفیت واقعی به خریدار عرضه میشوند برای همین اگر پول خوبی میدهید بهتر است پسته خام بخرید چون پسته خام با کیفیت برداشت همان سال است. اما اگر به هر دلیلی به خریدن پسته خام علاقه ندارید باید به دنبال شنیدن صدای پسته باشید.
⇠ برای خریدن هر پسته یک مشت از آن را در دستتان بگیرید و نزدیک گوشتان تکان دهید اگر صدای ترق و تروق مغز پستهها زیاد بود یعنی مغز در پوسته پسته صدای زیادی ایجاد میکرد باید بدانید که پسته آب خندان به دستتان دادهاند. اما برخی از فروشندگان پسته از این هم پا را فراتر میگذارند و هنگام بو دادن به همراه جوهر لیمو و نمک کمی هم نشاسته قاطی مواد میکنند و بدینترتیب مغز پستههای آب خندان به پوسته میچسبد و در هنگام تکان دادن صدایی از آن بیرون نمیآید.
.
منابع:
.https://www.beytoote.com
.https://www.yjc.ir
.https://www.alodoctor.com