⇠ در گذشته، وسیله حمل نان فقط سفرههای پارچهای بود و مردم عملا نان را پس از خنک کردن داخل این سفرهها قرار میدادند و به منزل میبردند، اما امروزه با افزایش کیسههای پلاستیکی، نان خریداری شده، بلافاصله داخل این کیسهها قرار میگیرد و به دلیل تجمع بیش از حد بخار نان در کیسه، سرعت بیات شدن آن افزایش مییابد.
⇠ تا دیروز نان به محض رسیدن به منزل مصرف میگردید و یا به جهت نیاز به نگهداری طولانی، در سفرههای مخصوص پارچهای و یا ظروف مسی نگهداری میشد، اما امروزه نان نیمه بیات شده که به منزل میرسد یا بلافاصله با همان کیسه پلاستیکی داخل یخچال قرار داده میشود و یا در ظروف پلاستیکی معروف به جا نانی قرار میگیرد که هر دو عمل، باعث بیات شدن کامل نان میگردند و همه میدانیم به سر نان بیات شده چه میآید. پس با تغییرات ایجاد شده در شیوه زندگی، سعی کنیم به اندازه نیاز و درست خریداری و مصرف کنیم، یعنی نانی بخریم که:
1- سالم باشد (خصوصیات نان سالم عبارت است از: الف- از رنگ و بوی خوبی برخوردار بوده و اشتهاآور باشد. ب- به راحتی تکه شود و در هنگام تکه کردن کش نیاید. ج- در هنگام جویدن باعث خستگی دهان نشود. د- پس از خوردن برای دستگاه گوارش مشکلی ایجاد نکند، یعنی باعث ترش کردن، نفخ معده و… نشود).
2- نان فاقد جوششیرین باشد، چرا که استفاده از جوششیرین سبب بدبو، بدطعم، بدرنگ شدن و ایجاد ضایعات در نان میشود.
3- نان را به اندازه بخریم، چرا که خرید نان مازاد بر نیاز روزانه، یکی از علل افزایش ضایعات نان است (مصرف نان روزانه هر فرد در کشور ما به طور متوسط 320 گرم میباشد).
4- پس از خرید، اجازه دهیم نان خنک شود و بخار آن تخلیه گردد.
5- نان را تا حد امکان در سفره پارچهای حمل نماییم.
6- در صورتی که نان خریداری شده بیش از نیاز یک وعده باشد، مابقی آن را به قطعات کوچک تقسیم کنید و در کیسههای مخصوص فریزر به اندازه هر وعده قرار داده و به گونهای که منفذی نداشته باشد، آن را در فریزر قرار دهید.
7- یک ربع تا بیست دقیقه قبل از مصرف، نان فریز شده را بیرون بیاورید و در معرض هوا قرار دهید تا قابل مصرف گردد.
⇠ قطعا با رعایت موارد مذکور، بخشی از ضایعات نان خانوار کاهش خواهد یافت.
⇠ بررسیهای انجام شده نشان میدهند که محصولاتی مانند انواع نان در شرایط محیطی و درجه حرارت خنک آشپزخانه (دمای بین 21 تا 35 درجه سانتیگراد که بهترین محدوده دمایی برای ذخیره نان میباشد) میتوانند برای مدت کوتاه و مناسب (2 تا 3 روز) نگهداری شوند و این در حالی است که نگهداری در شرایط یخچال (در محیط سردتر از معمول) به بیات شدن سریعتر محصول کمک خواهد نمود (دمای بین 5/6- تا 10+ درجه سانتیگراد منجر به افزایش سرعت سفت شدن بافت داخلی نان میگردد).
⇠ تجربه و تحقیق نشان داده است که نگهداری در فریزر، مناسبترین روش برای نگهداری فرآوردههای نانوایی میباشد. قاعده کلی این است که محصولات قابل فریز شدن (مانند نان) هر چه سریعتر در فریزر قرار گیرند، میزان کاهش کیفیت و آسیب دیدن محصول کمتر بوده و حداکثر تا 3 ماه قابل نگهداری خواهند بود (دمای بین صفر تا 5/6- درجه سانتیگراد اثر بیاتشدگی به اندازه یک روز بر نان داشته و در دمای کمتر از 5/6- درجه سانتیگراد، تمامی عوامل موثر بر بیات شدن نان، برای مدت نامحدودی متوقف خواهند شد).
.
منابع:
.https://www.yjc.ir