همچنان که می دانید، دانه های قهوه دانه هایی ریز و بیضوی هستند که عین زبان وسطشان قاچ خورده و درختشان در مناطق گرمسیری می روید. دانه ها ابتدا به رنگ سبز هستند اما وقتی داغ شوند اول رویشان زرد و سپس قهوه ای و برشته می شود. خلاصه که نوشیدی محبوبی است.
در زیر میتوانید برخی نکات مفید را که شما را در خرید بهترین قهوه و در نهایت درست کردن بهترین اسپرسو راهنمایی میکند، مطالعه نمایید.
1-همیشه قهوه را به صورت دانههای درسته بخرید
⇠ قطعا هرچه قدر هم که بر این مساله تاکید شود که، برای درست کردن یک قهوه با کیفیت، مهمترین نکته خریدن آن به صورت دانههای قهوه است، کافی نمیباشد. برای داشتن بهترین حالت عصارهکشی از دانههای قهوه، باید بلد باشید تا خودتان دانههای قهوه را به بهترین نحو تبدیل به ذرات ریز و آسیاب شده بکنید. اگر قهوه را به صورت از قبل آسیاب شده تهیه کنید، ( و آسیاب قهوه به بهترین نحو انجام نشده باشد.) قطعا روند عصارهکشی دانهها، با بیشترین کیفیت ممکن اتفاق نخواهد افتاد.
⇠ طعم خود دانههای قهوه، نسبت به طعم پودر آن، بسیار با کیفیتتر و تازهتر هست و اگر آنها را دقیقا در همان روزی که آسیاب شدهاند دم بکنید، میتوانید به یک فنجان قهوه بسیار خوش بو و خوشطعم برسید. معمولا قهوه آسیاب شده، خیلی زود بو و خاصیتش را از دست میدهد و بعد از مدتی ماندن در مغازه و گذشتن از زمان آسیاب آن، کهنه میشود.
.
2-قهوه اصل تهیه کنید که در بستهبندی و یا کیسههای هواگیری شده، فروخته شود. (قهوه بستهبندی شده تهیه کنید)
⇠ اگر چه شما میتوانید تا قهوه اصل را به صورت باز و خارج از بستهبندی هم پیدا کنید، اما همیشه سعی کنید تا قهوه بستهبندی شده تهیه کنید، زیرا این دسته از قهوهها از طعم و بوی بهتری برخوردارند و با گذشتن زمان، در اثر مجاورت با هوا اکسیده نشده و خشک نمیشوند.
⇠ اگر خودتان دستگاه قهوه سرخ کن دارید و قهوهتان را خودتان تفت میدهید و دستگاهتان مجهز به سیستم بستهبندی کردن بدون هوا نیست، سعی کنید تا حداقل قهوه ای که تهیه میکنید در دو هفته اخیر تفت داده شده باشد. توجه داشته باشید که، هر چه این زمان کمتر باشد، قطعا کیفیت قهوهتان نیز بهتر میشود.
.
3-بر روی بستهبندی قهوه، به دنبال نوشته زمان تفت داده شدن آن باشید
⇠ این زمان حداکثر باید ۲ تا ۳ هفته قبل از تاریخ روز باشد. هنگامی که میخواهید قهوه اصل تهیه کنید، اگر بر روی بسته بندی آن زمان تفت داده شدن آن ذکر نشده بود، خودتان زمان آن را از باریستا (فروشنده قهوه) سوال کرده و اگر او زمان تفت دادن این قهوه را نمیدانست و یا اصلا برایش مهم نبود، بهتر است تا قهوه اصل را از جایی دیگر تهیه نمایید، زیرا هر فروشنده حرفهای قهوه، این را میداند که زمان تفت قهوه تاثیر به سزایی در طعم و عطر مطلوب آن دارد.
.
4-نباید بر روی دانههای قهوه اصل اثری از روغن ببینید
⇠ اگر بر روی دانههای قهوهتان مقدار قابل ملاحظهای روغن دیدید، این اتفاق ناشی از تفت داده شدن بیش از حد دانههای قهوه است. زمانی که این دانهها تفت داده میشوتد، بر اثر گرما گاز کربندی اکسید تولید شده واین گاز باعث میشود تا روغن دانههای قهوه، با فشاری بالا از منافذ موجود در سلولهای دانههای قهوه بیرون بیاید. اگر این دانهها با دمای بسیار بالا و در مدت خیلی طولانی تفت داده شوند، دیواره سلولهای دانههای قهوه خراب شده و از هم باز میشوند و در نتیجه غلظت و چسبندگی روغن موجود در داخل دانهها، کم شده و روغن بیشتری از دانهها به بیرون تراوش کرده و روی سطح دانهها میریزد.
⇠ اما اگر این دانهها در دمای کمتری سرخ شوند، دیواره سلولها به راحتی سالم مانده و روغن به حدی چسبناک میشود که دیگر نمیتواند از داخل دانهها خارج شده و بر روی آنها بریزد. قهوهای که بیش از حد تفت داده شود، حالت سوخته گرفته و خاصیت خود را از دست میدهد، در حالی که اگر قهوه به درستی تفت داده شده باشد، روغن دانههای آن در داخل دانهها مانده و این امر منجر به ساخته شدن یک اسپرسوی خوب و خوش طعم میشود.
⇠ در اصل شما با تفت دادن نادرست دانههای قهوه اصل باعث میشوید، تا پودر حاصل از آسیاب دانههای قهوه، حالت چسبناک و لزجی به خود بگیرد. پس به خاطر داشته باشید که میتوان حتی بدون بیش از حد تفت دادن دانهها، به قهوهای کاملا تیره و در عین حال سرخ شده برسید. پس اگر به دنبال قهوه تیره رنگ و برشته هستید، از دانههای قهوهای استفاده کنید که حسابی توسط دستگاه سرخ کن، تفت داده شدهاند.
⇠ اگر همیشه قهوههای بسته بندی شده تهیه میکنید و در یک دستگاه سرخ کن مرغوب آنها را تفت میدهید، مسلما دانههای قهوه اصل هیچ وقت روغنی نخواهند شد.
.
5-درباره پیشینه قهوهتان و این که آن قهوه محصول کدام کشور است، سوال کنید.
⇠ حتی هنگامی که به کافیشاپ و یا قهوه فروشی رفته و قهوه ترکیب شده (مثلا با شیرخشک و یا شکر قهوهای یا سفید) از فروشنده و یا کارمند کافیشاپ میخواهید، فروشنده باید درباره این مساله که آن قهوه مورد تقاضای شما، تولید کدام منطقه است، اطلاعاتی دقیق داشته باشد. در صورتی که فروشنده اطلاعات لازم در این ضمینه را نداشت، این امر صرفا به معنای بیکیفیت بودن قهوهای که انتخاب کردهاید نمیباشد، بلکه بدین معناست که فروشنده آن قهوه و کارمند آن کافیشاپ، اهمیت و تاثیر عناصر اصلی و سازنده یک اسپرسو و قهوه خوب را نمیداند. غالبا اکثر قهوه فروشان و کافیشاپهای خوب، اطلاعاتی عمیق درباره این که قهوه اصل شما محصول کجا میباشد و در چه شرایطی به عمل آمده و چگونه تفت داده شده است، دارند و از تاثیر عمیق کلیه این موارد بر روی طعم قهوه آگاهی دارند.
.
• نوع مرغوب چه طوری است؟
قهوه باید روشن باشد. خوش عطر و بو باشد. همچنین دست که می بری تویش پودر یکدست و نرمی داشته باشد. هرچه بهتر پودر شده باشد عطر و طعمش را بیشتر نشان می دهد. ضمنا بسته به اینکه چطور پودر شده باشد، کیفیت بهتری پیدا می کند. مثلا در حالتی که آسیاب می شود چون حرارت بیشتری در زمان پودر شدن تولید می شود کیفیت پودر تولید شده هم بهتر است. بدیهی است که با هزار و یک امکان موجود از هاون گرفته تا دستگاه های قدیمی مادرهامان به نام «یک دو سه» با مارک مولینکس! و… می شود دانه ها را پودر کرد.
ضمنا اگر قهوه خور قهارید یا علاقه مندید که باشید، بهتر است برای خودتان یک آسیاب بخرید و هربار که هوس قهوه کردید همان موقع قهوه تان را پودر کنید تا بوی بهتر و بیشتری بدهد. بودادن دانه ها هم فیل هوا کردن نیست. میتوانید خودتان دست به کار شوید. تف دادنش مثل تخمه است. هرچه بیشتر حرارت بدهید. طبیعتا رنگش تیره تر می شود و کافئینش بیشتر آزاد می شود. اسپرسو از همه قهوه ها تیره تر است و مزه اش هم تلخ تر. لاته و فرانسه روشن ترند. اگر کافئین بیشتر می خواهید راه به دست آوردنش سوزاندن قهوه های بی زبان نیست دوست عزیز. از آن دانه های کوچک بی زبان چه توقعی دارید؟
نکته: برای تشخیص کیفیت قهوه فرانسه این کار را بکنید: مقداری از پودر را روی آب بپاشید و منتظر بمانید. نه به اندازه مرور کردن یک فصل از سریال جدیدی که گرفته اید اما می توانید با این بهانه که دارید میزان مرغوبیت کالا را اندازه می گیرید، کمی خانواده را دو در کنید و ضمنا آنها هم احساس کنند مهندس تحویل جامعه داده اند. منتظر چه هستید؟ منتظر این که ببینید قهوه تان ته نشین یا حل می شود یا نه. قهوه فرانسه با کیفیت معقول باید برای مدت طولانی روی سطح آب بماند.
.
• فرق قهوه فله و بسته بندى شده
شاید براى فروشندگان سنتى قهوه، بین قهوه پودر شده و دانه قهوه تفاوتى نباشد و از نظر قیمت هر دوى آنها در یک سطح باشند، اما براى مصرف کننده بسیار مهم است که بداند قهوه پودر شده خیلى سریع بو و عطر خود را از دست مى دهد و براى مدت زیادى نمى توان آن را نگه داشت. در حالى که دانه قهوه تا زمانى که پودر نشده، عطر و بوى خود را حفظ مى کند.در مورد قهوه هاى بسته بندى شده نیز اگرچه بسته بندى سبب مى شود تا عطر و بوى قهوه حفظ شود، اما همین بسته بندى باعث افزایش قیمت قهوه شده
.
• انواع قهوه
⇠ امروزه انواع قهوه با نام هاى ترک، فرانسه یا اسپرسو شناخته مى شوند.جالب است بدانید نامگذارى قهوه به این نام ها، ربطى با نحوه کشت یا محل کشت آن ندارد. زیرا کشورهاى ترکیه، فرانسه یا ایتالیا مزارع کشت قهوه ندارند و قهوه فقط در یک شرایط خاص و در مناطقى که داراى آب و هواى گرم حاره اى باشند رشد پیدا مى کند.اصطلاح قهوه ترک از آنجا پدید آمد که ترک ها، اولین کشورى بودند که قهوه را به شیوه اى که خودشان مى پسندیدند، پخت و آسیاب کرده و سپس مى جوشاندند. ترک ها پودر قهوه را با آب حل کرده، سپس مى جوشاندند و بعد از به اصطلاح عمل آمدن قهوه، آن را مى خوردند. در این روش، خود قهوه علاوه بر عصاره و شیره آن نیز خورده مى شود که برخى معتقدند در درازمدت باعث از بین رفتن پرزهاى معده مى شود. اگر تنها ۱۰ درصد از جمعیت ۷۰ میلیونى ایران، یعنى فقط ۷ میلیون از ایرانیان قهوه بنوشند، روزانه باید در ایران ۵۶ تن قهوه مصرف شود
⇠ بعد از آن فرانسوى ها به این دلیل که نمى توانستند قهوه را مانند ترک ها مصرف کنند، روش جدیدى را ابداع کردند و با قرار دادن فیلترى در قهوه جوش، قهوه را صاف کرده و بعد مى نوشیدند. قهوه اى که از این روش به دست مى آمد به نام قهوه فرانسه معروف شد.ایتالیایى ها نیز در سال ۱۸۲۲ روش جدیدى را ابداع کردند که شاید بهترین روش تهیه قهوه باشد. به این طریق که در فشار بالا و با آب ۹۰ درجه از دانه قهوه، عصاره آن گرفته مى شود. قهوه به دست آمده از این طریق به قهوه اسپرسو معروف است. اسپرسو در زبان ایتالیایى به معنى خیلى کوتاه و چیزى که از طریق اعمال فشار زیاد به دست آمده، است.قهوه، علاوه بر اینکه در ۳ نوع ترک، فرانسه و اسپرسو شناخته مى شود، به طور کلى در دو نوع ربوستا و عربیکا کشت و برداشت مى شود.
قهوه عربیکا بیشتر در کشورهاى آفریقایى و آمریکاى لاتین و قهوه ربوستا در کشورهاى آسیاى شرقى کشت مى شود. در ضمن ۷۰ درصد تولیدات قهوه دنیا را قهوه عربیکا تشکیل مى دهد.در حقیقت قهوه هاى ترک، فرانسه و اسپرسو علاوه بر آنکه شیوه تهیه آنها متفاوت است، هر یک با درصدهاى مختلفى از قهوه هاى عربیکا و ربوستا تشکیل شده اند. گاهى نیز دیده مى شود، در تهیه قهوه ترک، تنها از قهوه ربوستا و براى قهوه اسپرسو فقط از قهوه عربیکا استفاده مى شود. این درصدها در هر کشور بسته به ذائقه مردم آن متفاوت است.
⇠ در زمان خرید قهوه حتما با توجه به ذائقه و تمایل خود قهوه بخرید و به مشخصات روى بسته بندى ها توجه کنید. درصدهاى قهوه عربیکا و ربوستا که میزان تلخى و ملایمت قهوه به آن بستگى دارد را در نظر بگیرید. هرچه درصد قهوه عربیکا بیشتر باشد، قهوه تلخ تر است. اگر قهوه را بدون بسته بندى و به صورت باز مى خرید حتما از فروشنده در مورد خصوصیات قهوه سوال کرده و در صورت امکان از او بخواهید قهوه را تست کند.
⇠ زمانی که یک فنجان اسپرسو درست میکنید، کیفت آن بسیار وابسته به مواد خامی است که برای تهیه آن استفاده کردهاید. خیلی از مردم تصور میکنند که دانههای قهوه برای تیه اسپرسو حتما باید به رنگ تیره باشند، و یا کافیین بالایی داشته باشند و حتما بر روی کیسه قهوهای که خریداری میکنند کلمه”مخصوص اسپرسو” نوشته شده باشد. اما کلیه این موارد تصوراتی اشتباه هستند. در حقیقت قهوه اسپرسو میتواند از هر نوعی از دانههای قهوه تهیه شود و کلمه اسپرسو بیانگر نوعی خاص از دانههای قهوه نمیباشد، بلکه در اصل بیانگر روشی برای دمکردن این دانهها است، اما لازم است تا بدانید که طعم این مدل قهوه، بسیار وابسته به حرفهای بودن شما در دمکردن آن میباشد.
.
منابع:
.https://www.bartarinha.ir
.https://www.yjc.ir
.https://www.howcanu.com