• درجهبندی برگ چای سیاه ایرانی
هرچند درجهبندیهای نسبتاً متفاوتی برای چای ایرانی در وبسایتهای مرتبط با موضوع چای و یا برخی فروشگاه اینترنتی چای و یا در نزد تولیدکنندگان چای، مصطلح و مورداستفاده است ولی در یک جمعبندی کلی میتوان برگ چای ایرانی را به این نحو درجهبندی کرد:
⇠ قسمت سرگل برگ چای: این قسمت فقط در فصل بهار به دست میآید. عطر زیاد و شکل پیچی دارد و آن را یکی از بهترین چایهای موجود محسوب میکنند.
⇠ قسمت قلم برگ چای: برگ سوم گیاه چای که شامل برگهای بالایی گیاه چای است را چای قلم میگویند و معمولاً خوشرنگترین چای محسوب میشود.
⇠ قسمت ممتاز برگ چای: یا چای ممتاز که ترکیبی از برگهای بالایی و پایینی بوتهی چای است.
⇠ قسمت شکستهی برگ چای: یا چای شکسته که شامل برگهای میانی و پایینی بوتهی چای است و معمولاً ریزتر نیز هست.
⇠ بخش موسوم به باروتی برگ چای: که شامل برگهای پایینی گیاه چای است که نام دیگر آن کله مورچه ای است.
.
• درجهبندی برگ چای سیاه خارجی
⇠ در عرصهی تجارت جهانی چای و بخصوص در تجارت چای سیاه، چای بر حسب اندازهی برگ چای و کیفیت برگ چای طبقهبندی میشود. در این قسمت، تقسیمبندی رایج در مورد برگ چای سیاه را مورد بررسی قرار میدهیم؛ اصطلاحات در پی آمده برای انواع برگ چای به عمل آمده در هندوستان، سریلانکا، اندونزی و برخی کشورهای آفریقا و قارهی آمریکا صادق است؛ البته در روشهای تولید چای استفاده از روش (CTC) (Crush-Torn-Curl) که در آن برگ چای به شکل گلولهای درآمده و در کیسههای چای مورد استفاده قرار میگیرد، منجر به استحصال مقدار بیشتری چای باکیفیت میشود.
.
• معیارهای عمده برای درجهبندی برگ چای سیاه خارجی عبارتند از:
⇠ اندازهی برگ چای
⇠ کامل یا شکسته بودن برگ چای
⇠ کیفیت برگ چای
⇠ به طور کلی بهترین برگ چای، جوانترین آن است و برگهای بالغتر، طعمی با میزان کیفیت پایینتر دارند. به برگهای چای جوانتر (tippy) نیز گفته میشود.
.
منابع:
.https://www.chaymarket.com