1.شخیص خالص بودن شیر با استفاده از سوزن:
این روش که روش اول برای تست خالص بودن شیر است بسیار ساده است و در بسیاری از لبنیاتی های قدیمی تر برای تست کردن این موضوع که آیا شیر با آب مخلوط شده است یا نه مورد استفاده قرار میگرفته و می گیرد، به این صورت که ابتدا یک سوزن را انتخاب و پس از شستن، آن رو روی شعله و یا حرارت گرفته تا میکروب هایش از بین برود و استریل شود، سپس این سوزن را در داخل شیر فرو برده و بیرون می آوریم. اگر زمانی که سوزن را از داخل شیر بیرون می آوریم قطره ای به انتهای سوزن باقی ماند یا حداقل پس از مدتی این قطره از سوزن جدا شد آن وقت می توانیم بگوییم شیر خالص است ولی در صورتی که قطرات شیر بلافاصله از سوزن افتادن و اثری از شیر و قطرات آن روی سوزن نبود آن وقت می توانیم بگوییم شیر رقیق شده است و با آب مخلوط شده است.
2. تشخیص خالص بودن شیر با استفاده از سر شیر:
این روش هم بسیار شبیه به روش قبل است و بسیاری از لبنیاتی ها و کسانی که با محصولات لبنی در گذشته سر و کار داشته اند استفاده می کردند، به این صورت که شیر را که کمی گرم کرده اید ابتدا در ظرفی ریخته و اجازه دهید سرد شود، پس از مدتی به صورت معمول روی شیر بسته شده و اصطلاحا می گویند سر شیر تشکیل می شود، که وقتی این اتفاق افتاد سر شیر را از روی شیر بردارید اگر که همچون آزمایش قبل شیر به سر شیر چسبید و بر روی آن باقی ماند آن وقت می توانیم بگوییم شیر خالص است و لی اگر عکس آن اتفاق افتاد شیر با آب مخلوط شده است.
۳.طعم و مزه و رنگ شیر:
شیر خالص و تازه معمولا دارای طعم و مزه خاص و رنگ سفید مایل به زرد است، و حتما پس از مدتی از حرارت دیدن سر شیر می بندد. اگر هنگام مصرف شیر با مزه های شوری و ترشی برخورد کردید آن گاه باید به تازگی و خلوص آن شک کنید.
۴. تشخیص شیر مانده ترش شده از شیر تازه:
برای اینکه متوجه ترش شدن یا فاسد شدن شیر شوید دو راه پیش رو دارید ابتدا اینکه شیر را کمی بجوشانید اگر این شیر بر اثر جوشیدن لخته شد و لایه های متفاوتی روی آن ایجاد شد آنگاه باید بدانید که شیر قابل مصرف نیست و فاسد شده است.
راه دوم هم در صورت در دسترس بودن الکل صنعتی، این است که مقداری الکل صنعتی در یک مقدار شیر بریزید اگر شیر تغییری نکرد آن شیر سالم است ولی اگر برید و از هم جدا شد قابل مصرف نیست.
نکته های مهم در نگهداری شیر
شیر را در ظروف شیشه ای و شفاف نگه داری نکنید چرا که شیر خیلی راحت با قرار گرفتن در مجاورت نور و جذب آن مزه خود را طی یک فرایند شیمیایی در درون شیر از دست می دهد. هرچند این شیر باز قابل مصرف است ولی مزه خوبی نخواهد داشت.
شیر را در درب یخچال نگه داری نکنید و سعی کنید آن را در طبقه وسط یخچال نگهداری کنید چرا که به سبب اینکه درب یخچال زیاد باز و بسته می شود و حرارت آن زیاد تغییر می کند ممکن است به فساد زودتر از موعود شیر بینجامد.
شیر های پاستوریزه را نجوشانید و اگر خواستید می توانید آن ها را کمی ولرم کنید و یا ترجیحا همان سرد مصرف کنید.
شیر های خام و غیر پاستوریزه را حتما قبل از مصرف بجوشانید.
تاریخ تولید و انقضای شیر نمی تواند مهر تاییدی بر سلامت شیر باشد و چنانچه در دمای مناسب نگهداری نشوند می توانند خیلی زود فاسد شوند.
اگر هنگام جوشاندن شیر، آن را سوزاندید و مزه سوختگی گرفت ظرف آن را داخل آب سرد قرار داده و مقداری نمک داخلش بریزید تا مزه و بوی سوختگی شیر از بین برود.
برای اینکه شیر شما سر نرود قسمت بالای و دور تا دور ظرف را با کمی روغن یا کره چرب کنید . این کار مانع از سر رفتن شیر می شود.
.
منابع:
.https://portal.hoonel.com