سوفله چیست
اصطلاحی فرانسوی و به معنای پف کردن و بالا آمدن است. این اصطلاح برای نوعی کیک به کار میرود که ترکیبات به کار رفته در تهیه آن به گونهای است که پف کند اما این پف بیشتر از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه دوام نمیآورد. از این رو برای نگه داشتن پف کیک از ظروف مخصوصی استفاده میکنند که بتواند کیک را گرم نگه دارد. به این ظروف که امروزه در شکلهای مختلفی ساخته شدهاند ظروف سوفلهخوری گفته میشود. علاوه بر سرو کیک از این ظروف برای انواع غذاها مثل سوپ، خورش، ماهی، کباب و … هم استفاده میشود.
سوفله هم میتواند به عنوان غذای اصلی (سوفله سیب زمینی) سرو شود و هم میتواند به عنوان یک نوع دسر یا میان وعده (سوفله شکلات) باشد. ترکیبات به کار رفته در تهیه سوفله شامل خامه، سفیده تخممرغ، زرده تخممرغ، کره و شکر میشود. برای تزیین روی سوفله میتوان از پودر کاکائو استفاده کرد.
گراتن چیست
گراتن یک روش آشپزی گسترده است که ترکیبات غذا که اغلب گوشت و سبزیجات هستند با یک لایه نازک قهوهای که از برشته شدن موادی مانند پودر سوخاری، پنیر رنده شده پیتزا، تخم مرغ یا کره در فر یا زیر گریل ایجاد شده، پوشیده شده باشد. گراتن که یک روش طبخ فرانسوی است، معمولا در یک ظرف کم عمق پخته شده و در همان ظرف هم سرو میشود.
واژه گراتین در زبان فرانسه از فعلی به معنای رنده شده گرفته میشود که به برادههای نان سوخاری و پنیر رنده شده اشاره دارد. برای ترکیبات این غذا از ژامبون، ماهی، مرغ، گوشت و سبزیجاتی مانند تره فرنگی، ریشه رازیانه، بادمجان و همچنین پاستاها، سسها، خامه و پنیر رنده شده گودا، چدار و… و پودر نان سوخاری استفاده میشود .
به دلیل اینکه در هنگام تهیه آن از سفیده زده شده تخم مرغ استفاده نمیشود، طبعا از پف و بالا آمدن سطح غذا خبری نیست. رنگ سطح این غذا به واسطه پنیر رنده شده باید طلایی شود. وقتی میگوییم رویه و سطح یک غذا باید گراتینه شود یعنی سطح آن باید طلایی شود .
تفاوت سوفله با گراتن
همانطور که اشاره شد گراتن یک روش پخت است و در غذاهایی که به نام گراتن طبخ میشوند، اغلب از گوشت و سبزیجات مختلف، استفاده شده و روی آن برای برشته شدن، سس سفید و پنیر قرار میگیرد. اما در سوفله علاوه بر ترکیبات اصلی غذا یا دسر که میتواند گوشت یا سبزیجات هم باشد از تخم مرغ، آرد و شیر نیز استفاده میشود. در واقع تفاوت اصلی سوفله و گراتن در نوع استفاده از تخم مرغ است. سفیده زده شده تخم مرغ از مواد اصلی سوفله بوده در حالی که استفاده از تخم مرغ در گراتن بستگی به مواد ترکیبی آن دارد.
همانطور که اشاره شد سفیده تخم مرغ جدا گانه زده شده و با مواد ترکیب میشود. همه این موارد باعث میشود سوفله حالتی پفکی داشته باشد و حتما هم باید داغ سرو شود تا پفش نخوابد. در انواع سوفله هنگام صرف آن، با قاشق پف و حالت کلاهک مانند سوفله را کنار زده و داخل آن را میل میکنند. اما گراتن پف نداشته و سطحی برشته شده دارد.
.
منابع:
.https://portal.hoonel.com