خمیر هزارلا چیست؟
خمیر هزارلا یک خمیر کرهای، سبک و لایه لایه است که هم برای درست کردن شیرینی و هم برای درست کردن انواع غذاها با خمیر به کار برده میشود. نکته درست کردن این خمیر این است که در مواد اولیه آن از خبری از خمیر مایه و یا عامل پف دهنده دیگری نیست. برای درست کردن این خمیر، خمیری که با آب و آرد و نمک درست شده را باز میکنند، یک قطعه کره میان این خمیر قرار میدهند و دوباره لایههای باز شده خمیر را روی کره میاورند و خمیر را تا میزنند. تکرار این روش باعث میشود که خمیر هنگام پخت حالت لایه لایه پیدا کند و پف کند.
وقتی خمیر درون فر قرار میگیرد آب موجود در خمیر و کره باعث تولید بخار آب میشود که لایههای خمیر را به سمت بالا هل میدهد. جدا شدن لایههای خمیر از هم باعث ایجاد بافت سبک و لایه لایه شیرینی میشود. این خمیر برای درست کردن شیرینی ناپلئونی، شیرینی زبان، شیرینی پاپیونی و بسیاری از شیرینیهای دیگر به کار برده میشود.
فوت و فن تهیه خمیر هزارلا
برای تهیه این خمیر حتما از آب لیمو ترش استفاده کنید. اگر این خمیر را برای تهیه شیرینی استفاده میکنید همین مقدار نمک که در دستور پخت گفته شده کافیست ولی اگر از این خمیر برای درست کردن انواع غذا استفاده میکنید 1 قاشق چایخوری نمک به خمیر اضافه کنید. این خمیر برای اینکه کیفیت لازم را داشته باشد باید سرمای کافی داشته باشد. محیطی که در آن خمیر را آماده میکنید نباید گرم باشد همچنین مواد لازم باید خنک و سرد باشند. ظروفی که در آن خمیر هزارلا را درست میکنید بهتر است از جنسی باشند که بیشتر سرما را در خود نگه میدارند. همچنین آرد را هم بهتر است قبل از شروع به کار درون فریزر بگذارید تا کاملا خنک شود.
طرز تهیه خمیر هزارلا
- زمان آماده سازی 30 دقیقه
- زمان پخت 1 ساعت 30 دقیقه
- زمان کل 2 ساعت
مواد لازم
- 420 گرم آرد
- 50 گرم کره
- ½ قاشق چایخوری نمک
- 1 الی 1.5 پیمانه آب یخ
مواد میانی خمیر
- 450 گرم کره
- 130 گرم آرد خنک
- ½ قاشق چایخوری نمک
- 3 قاشق چایخوری آبلیمو تازه
دستور العمل
- درون یک کاسه بزرگ 420 گرم آرد و 50 گرم کره و نصف قاشق چایخوری نمک را اضافه کنید.
- سپس 1 پیمانه آب یخ را اضافه کنید و با دست شروع به ورز دادن بکنید.
- اگر بعد از اضافه کردن 1 پیمانه آب یخ، خمیر بازهم به آب احتیاج داشت تا نصف پیمانه دیگر میتوانید در چند مرحله به آن آب اضافه کنید.
- بعد از اینکه خمیر به شکل منسجم درآمد، آن را روی یک سطح تمیز یا کانتر آشپزخانه ورز دهید. این خمیر باید 5 الی 8 دقیقه با کف دست ورز داده شود.
- بعد از اینکه خمیر کاملا لطیف و یکدست شد خمیر را به شکل گرد دربیاورید و روی آن را با چاقو به شکل یک علامت “+” برش بدهید و درون یک نایلون برای 15 دقیقه درون یخچال استراحت بدهید.
- 450 گرم کره سرد را از رنده درشت رد کنید تا ورز دادن آن با دست سادهتر شود.
- کره رنده شده را داخل یک کاسه تمیز دیگر بریزید.
- نمک و آبلیمو را اضافه کنید و با نوک انگشتان دست این ترکیب را کمی مخلوط کنید.
- سپس آرد سرد را به کره اضافه کنید و سریع مواد را با دست مخلوط کنید. دقت کنید که زمان مخلوط کردن کره و آرد نباید زیاد شود چون گرمای دست باعث نرم شدن کره میشود.
- بعد از اینکه کره با آرد مخلوط شد، آن را به شکل یک مربع 15×15 سانتیمتر دربیاورید و داخل یک نایلون فریزر درون یخچال بگذارید تا زمانی که خمیر را باز کنیم.
- خمیری که در مرحله اول آماده کرده بودیم و برای 15 دقیقه درون یخچال گذاشته بودیم را از یخچال بیرون بیاورید.
- روی یک سطح صاف و تمیز را آرد پاشی کنید و خمیر را از چهار طرف وردنه بکشید و باز کنید. سعی کنید که قسمت وسط خمیر کمی ضخامت بیشتری داشته باشد.
- سپس کرهای که داخل یخچال گذاشته بودید را بیرون بیاورید و وسط خمیر باز شده بگذارید. دقت داشته باشید که با برش آشپزخانه آرد اضافی را از روی خمیر پاک کنید و لایههای خمیر را روی کره بیاورید.
- سپس با وردنه با حرکات ضربه ای خمیر را از دو طرف باز کنید.
- حتما در این مرحله زیر خمیر را اگر نیاز بود دوباره آردپاشی کنید. خمیر را با وردنه از طول و عرض باز کنید.
- سپس از سمت چپ و راست خمیرا را دو تا بزنید تا لایهها به مرکز خمیر برسد و از مرکز خمیر یک بار دیگر خمیر را تا بزنید.
- سپس این خمیر را به مدت 20 دقیقه درون یخچال استراحت بدهید.
- بعد از 20 دقیقه دوباره با حرکات ضربهای خمیر را از طول و عرض باز کنید.
- در این مرحله از بالا و پایین خمیر را تا بزنید. این کار را 4 بار تکرار کنید و بعد از هر بار باز کردن خمیر و تا زدن آن، خمیر را به مدت 20 دقیقه درون یخچال استراحت بدهید.
- بعد از آخرین مرحله استراحت و باز کردن خمیر میتوانید خمیر را به شکل دلخواه قالب بزنید و شیرینی مورد نظر را با آن آماده کنید.
.
منبع: فودوتو | https://foodotto.com